Kravet: Luckra upp strandskyddet

Naturvårdsverket vill göra det lättare att bygga bostäder i strandnära områden. Men flera norrbottniska kommunalråd beskriver myndighetens förslag som otillräckligt.

Kommunalråden Britta Flinkfeldt (S), Tommy Nilsson (S) och Sarah Karlsson (C) vill se betydligt större förändringar av strandskyddet än de som nu föreslås av Naturvårdsverket.

Kommunalråden Britta Flinkfeldt (S), Tommy Nilsson (S) och Sarah Karlsson (C) vill se betydligt större förändringar av strandskyddet än de som nu föreslås av Naturvårdsverket.

Foto: Arkiv

Norrbotten2018-09-24 18:37

Just nu pågår en remissrunda efter att Naturvårdsverket föreslagit justeringar i LIS-regelverket (landsbygdsutveckling i strandnära läge), för att i enlighet med uppdraget från regeringen öka möjligheterna att bygga bostäder på platser som normalt sett omfattas av strandskyddet.

Men det räcker inte, enligt flera kommunalråd i länet. Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, har gått ut i en debattartikel i DN där hon kräver betydligt större och mer fundamentala förändringar. Hon vill inte att det ska bli lättare att få dispens – hon tycker att strandskyddet ska reformeras i grunden.

– Det tror jag aldrig vi kommer uppnå, men Arjeplog är ett exempel på hur tokigt det kan bli. Strandskyddsreglerna är gjorda för södra Sverige och tätbefolkade områden, säger Britta Flinkfeldt.

I debattartikeln i DN pekar hon på att Arjeplog – med knappt 3 000 invånare – har 8 000 sjöar och kan erbjuda sina invånare fem kilometer strand vardera.

– Att man är en kommun med så låg befolkningstäthet (0,22 invånare per kvadratkilometer) borde kunna vara ett dispensskäl i sig. Det man har velat göra är att skydda stränderna så att människor ska kunna komma ned till vatten, men man har inte uppmärksammat att Sverige ser så otroligt olika ut.

LIS, som Naturvårdsverket just nu ser över, är till för att glesbygdskommuner ska kunna frångå strandskyddsreglerna genom att peka ut områden som ska undantas från regelverket. Men Flinkfeldt tycker att regelverket är för komplicerat och kräver alldeles för mycket byråkrati. Hon tycker att en bättre lösning vore att helt slopa strandskyddet i kommuner som Arjeplog.

– Här uppe ska vi inte ens behöva använda dispensmöjligheten. Det borde vara tillåtet ändå.

Sarah Karlsson (C), kommunalråd i Överkalix, håller med. Hon tycker att kommunerna ska peka ut de mest skyddsvärda områdena och förbjuda strandnära byggnation där, men tillåta det i övrigt.

– Vi vill att man vänder på steken, säger Karlsson.

Hon tror att mer generösa regler skulle öka möjligheterna att få inflyttning till kommunen.

– Om vi generaliserar hejvilt är det vid vatten vid trivs. Det skulle möjliggöra att slå ned bopålarna.

Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) tycker också att strandskyddet måste luckras upp.

– Det är för strikta regler med tanke på hur mycket kust-, älv- och sjöremsa vi har, säger han.

Nilsson välkomnar översynen, men tycker liksom Karlsson och Flinkfeldt att det krävs större förändringar. Att kunna erbjuda bostäder nära vattnet ser han som mycket viktigt.

– Hus i strandnära lägen är mycket mer värda än i bostadsområden långt från vattnet. Att det finns mark i strandnära lägen är ganska avgörande för att vi ska ha ett bostadsbyggande av villor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om