Fjolårets vårflod i maj månad i Torneälven var den värsta sedan sent 1960-tal. Snabb snösmältning i kombination med kraftigt regn medförde översvämningar och extremt höga strömhastigheter i vattendragen.
Många invånare i Pajala, Övertorneå och Haparanda kommun drabbades hårt då deras hem och fastigheter hade tagit in vatten. Även flertalet vägar svämmades över och tvingades därmed att stängas av.
Efter händelsen gav MSB Länsstyrelsen i Norrbotten i uppdrag att genomföra en utredning som inkluderade de drabbade kommunerna. Utredningen har haft fokus på hanteringen av översvämningen och konsekvenserna av den. Länsstyrelsen skriver i sin utredning att konsekvenserna blev begränsade med endast materiella skador och det finns inga tecken på att natur eller miljö tagit skada.
Däremot lyfts det fram kritik att det aldrig genomfördes en aktörsgemensam regional samverkanskonferens under räddningstjänstens hantering av händelsen. En slutsats av det är att Länsstyrelsen i Norrbotten bör se över sin rutin för initiativ till samverkanskonferens, om den inte efterfrågas av en aktör.
Kritik riktas även mot SMHI:s sena utfärdande av prognoser och varningar. Lokala räddningstjänster har tidigare ifrågasatt prognosernas tillförlitlighet utifrån endast två mätpunkter. En åtgärd SMHI nu har vidtagit till följd av detta är att de har inlett ett samarbete med Finlands miljöcentral, SYKE för att inkludera ytterligare två mätpunkter i Torneälven.