Läget akut: Patienter får inte längre blod

Alla patienter kan inte längre få blod som planerat. "Vi måste redan nu spara till de som verkligen behöver", säger verksamhetschefen Lena Norlund som ser en sinande bloddepå.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2016-06-02 11:06

Det var under tisdagen som landstingets länschef för laboratoriemedicin, Lena Norlund, utlyste kod Orange.

– Jag har gjort det en gång tidigare, och det var faktiskt också i år. I påskas, berättar hon.

Uttrycket är hämtat från militären och betyder att ett problem är under uppsegling. I den norrbottniska sjukvårdens fall handlar det om att blodlagret inför sommaren är betydligt lägre än vad man kommer att behöva.

– Vår mest seniora medarbetare säger att som läget är nu kommer vi inte att klara sommaren. Och kommer vi till kod Röd, ja, då kan vi inte lova något blod alls, säger Norlund.

Läget är redan nu så allvarligt att man inte längre kan ge blod till alla patienter som skulle behöva, utan tvingas göra ett noggrant avvägande från fall till fall.

– Vi måste spara blodet till de som verkligen behöver det, säger Norlund.

Under hela året har blodcentralen ett minimilager sparat. Men under sommaren behöver lagret vara lite större, eftersom många blodgivare reser bort och sjukhusen är underbemannade. Sommartider innebär ofta också att det kan behövas extra blod.

– Det kan vara allt från slagsmål på festivaler till olyckor. Och vi har ju också många förlossningar där blod kan behövas, säger Norlund.

Vad sjukvården i Norrbotten behöver just nu är att redan godkända blodgivare ställer upp och donerar.

– Till hösten tar vi gärna emot nya blodgivare, men nu tar det helt enkelt för lång tid, säger Norlund.

Som nyregistrerad blodgivare väntar nämligen en viss karantänstid innan man kan börja lämna blod, och sjukvården behöver blod omgående.

– Favoritblodet är 0 negativ eftersom det kan ges till alla. Men vi tar tacksamt emot allt blod. Och om man inte kan komma nu på en gång så vet vi att vi verkligen kommer att behöva blod mot slutet av sommaren, säger Norlund.

Tidigare har landstinget kunnat köpa in blod från andra sjukhus i Sverige. Men det är inte längre någon möjlighet, säger Norlund.

– Hela Sverige har lågt i blodlagren och jag tror inte att det är något som kommer att ändra sig över tid. Vi måste se till att bli självförsörjande i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om