Agenda 2030, med ett antal mål för en hållbar utveckling, är en detaljerad agenda som antogs av FN:s alla medlemsstater i september 2015.
I juni i år tog regeringen beslut om en svensk handlingsplan med fokus på bland annat jämlikhet och jämställdhet, ett hållbart samhälle, en samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi, ett starkt näringsliv och en hållbar och hälsosam livsmedelskedja.
På tisdagen började arbetet för ansvariga inom kommuner och landsting efter att en gemensam avsiktsförklaring undertecknats.
– I Norrbotten har vi svart bälte i samverkan, så är det. Vi pratar med varandra, inte om varandra. Vi kan tycka olika, men det går faktiskt väldigt bra i Norrbotten för här håller man samman på ett helt annat sätt än i andra delar av världen, och för den skull, andra delar av Sverige, säger Björn O. Nilsson, nybliven landshövding i Norrbotten under pressträffen på länsstyrelsen på tisdagen.
Du tror inte det finns en risk att det bara blir en namnteckning på ett papper, att det sedan inte blir mer än så?– Jag tror att den risken är liten därför att den här gruppen är väldigt konkret. Här har vi redan idéer om hur vi ska kunna jobba ännu mer.
Landshövdingen pekade sedan på de styrkor som han anser redan finns i Norrbotten.
– Jag tror att vi gör många av de här sakerna redan sedan tidigare. Att vi faktiskt tänker oss för och försöker agera hållbart. Men det är också en otrolig styrka när man paketerar ihop det så här och visar att vi är överens. Det är vi också bra på här uppe, säger Björn O. Nilsson.
Arjeplogs kommunalråd, Britta Flinkfeldt (S), som den här dagen även företrädde organisationen Norrbottens kommuner, uttryckte sig känslofyllt.
– Egentligen är det här balsam i ett kommunalråds hjärta. Norrbottens kommuner som organisation, är ju 14 kommunalrådshjärtan som kan banka åt samma håll. Vad det här handlar om är att när man är nära sina medborgare, då vill man att dom ska må bra. Och mår planeten bra, då mår människor bra.
Glenn Berggård (V), avgående regionråd, pekade på det arbete som pågår med kollektivtrafiken. Luleå har redan elbussar. Det ska även länstrafiken ha i framtiden, förklarade Berggård.
– 2030 ska vi ha en fossilfri kollektivtrafik.
I en paus i diskussionerna, förklarade Björn O. Nilsson.
– Alla sätter ett stort värde i att komma samman på det här sättet. Det är annars lätt att det blir ”papperstigrar”.