Arjeplogs socialtjänst betalade under fjolåret ut 2,9 miljoner till 110 behövande hushåll. Det innebär att inlandskommunen placerar sig högst på länslistan över de kommuner som betalar ut mest socialbidrag per invånare.
Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog, har svårt att svara på vad det beror på.
– Men ett av svaren är att statistik alltid slår hårt i små kommuner. Det behövs inte så mycket så slår det åt alla håll, säger hon.
En familj gör stor skillnad
Det räcker med att en familj med behov av socialbidrag flyttar till kommunen för att kostnaderna ska öka rejält.
– Det är därför det är så svårt att budgetera. Ett ärende kan dra iväg så att det blir 300 kronor mer per invånare ena året, och nästa blir det 300 kronor mindre, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Hon tror att ett annat skäl kan vara att kommunen inte arbetat i tillräcklig utsträckning med Arbetsförmedlingen. Ambitionen nu är att skapa en arbetsmarknadsenhet, men att få loss resurser till det är inte enkelt – den kommunala administrationen är redan liten.
– Det finns ett tydligt uppdrag att få fart på arbetsmarknadsenheten. Att vi inte haft fart på den kan vara en anledning, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Luleå på andra plats
På andra plats kommer Luleå, som betalat ut 70 miljoner till 1772 hushåll under fjolåret.
Längst ner på listan finns Jokkmokk, som betalat ut 1,5 miljoner till 68 hushåll. Ted Sandin, socialchef, ser flera skäl till det. Ett av skälen är att människor utan arbete lämnar kommunen för att söka jobb på andra håll. Då blir antalet socialbidragstagare mindre.
– Vi har haft negativa siffror på befolkningsutvecklingen, folk rör på sig. Sedan har vi ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen, där vi försöker få människor att klara sin egen försörjning, säger han.
Det som räknas in i biståndet är dels försörjningsstöd, dels bistånd för livsföringen. I försörjningsstödet ingår bland annat bidrag till mat, boende, kläder och a-kassa. I bistånd för livsföringen ingår bland annat tand- och sjukvård.