6,1 miljarder. Så mycket omsatte besöksnäringen i Norrbotten under 2015 – en ökning med sex procent från föregående år, enligt ett pressmeddelande från Swedish Lapland.
Beräkningen visar att branschen också genererade 540 miljoner kronor i skatteintäkter.
– Idag är besöksnäringen en betydelsefull basnäring som bidrar till sysselsättning och stärker regionens synlighet och attraktionskraft. De senaste 10 åren har besöksnäringen nästintill fördubblats. Det är skickliga turistföretagare som med utgångspunkt i vår unika arktiska natur och kultur skapar attraktiva reseanledningar till destinationen, säger Erica Mattsson, vd på Swedish Laplandvisitors board, i ett pressmeddelande.
Huvuddelen, cirka 85 procent av gästnätterna, genereras av privata resor. Övriga 15 procent beräknas vara affärsresor.
Av samtliga gästnätter bokades cirka 27 procent av utländska besökare. Mest ökade dessa i Arjeplog.
– Att Arjeplog lockar många besökare, så väl svenska och utländska, märks på flera sätt, framför allt i det vitala näringslivet på orten. Antalet företagare i Arjeplog är 50 procent högre än genomsnittet i landet, arbetslösheten är lägre än riksgenomsnittet och pubtätheten mätt i barer per 1000 invånare är högre i Arjeplog (9,0) än i London (0,8), säger Anna-Lena Le Goascogne, projektledare för besöksnäringen vid Arjeplogs kommun, i ett pressmeddelande.
Besöksnäringen omfattar flera branscher. Turisternas budget fördelas enligt Swedish Lapland ungefär som följer; 30 procent på restaurangbesök, 20 procent på logi, 7 procent på aktiviteter, 17 procent på transport och 26 procent på shopping/livsmedel.
– Besöksnäringen är en branschöverskridande nätverksekonomi bestående av många små företag där allt från transport till handel, restaurang, aktivitetsföretag och hotell får del av besökarens konsumtion. Besöksnäringen ger viktiga exportintäkter till regionen när utländska gäster spenderar pengar på destinationen Swedish Lapland, avslutar Erica Mattsson.