I dag kom beskedet om den nya ledningsorganisationen för LKAB. Sex av de gamla namnen flyttar ut ur ledningsgruppen, medan fyra tillkommer.
Tre av de nya namnen är före detta Bolidenmedarbetare.
– Det är personer som jag personligen har jobbat med av och till och har goda erfarenheter av, säger Jan Moström.
Kommunikationsdirektören Frank Hojem är ett av namnen som får lämna ledningsgruppen. Han meddelade under fredag morgon att han även lämnar LKAB. Hur det blev med de övriga fem är ännu oklart.
– Jag för en dialog med dem om deras framtid och hur vi kan hitta de bästa lösningarna – inom eller utom företaget, säger Moström.
När sex personer försvinner ur ledningsgruppen och fyra tillkommer betyder det alltså att koncernledningen är minskad med två tjänster. Men tjänsten som exempelvis kommunikationsdirektör kommer att finnas kvar även om den flyttar ut ur ledningen.
Kan man då säga att det är en besparing?
– Ja, det blir en besparing i och med att vi blir färre. Men sedan så handlar det ju först och främst om en omstrukturering där vissa kompetenser flyttas ut och andra tillkommer.
Själva omorganisationen kallar Jan Moström för en kombinerad centralisering/decentralisering.
– Vad vi har gjort nu är att inom ledningsgruppen lyfta fram vår kärnverksamhet – järnmalmsverksamheten – och förädlat den befintliga bolagsstrukturen. Vi utnyttjar synergier, styrkor och samordningsfördelar som finns inom företaget för att få mer kraft ur organisationen. Ledningsgruppen i sin helhet kommer att bli viktig.
I ledningsgruppen möts de tre nyskapade divisionerna där division Norra består av Kiruna, division Södra av Malmberget och Svappavaara, samt en tredje specialdivision som består av LKAB Minerals och borrteknikföretaget LKAB Wassara.
– Genom att förtydliga organisationen har vi större möjlighet och bättre förutsättningar att möta de lokala utmaningarna vid de olika verksamheterna och ta vara på styrkorna. I den tidigare organisationen hade vi inte samma närhet, säger Moström.
Bakgrunden till hela omorganisationen är förstås marknadsläget.
– Vi har en oerhört expansiv period bakom oss då vi har investerat stort i tillväxt men nu har vi ett läge där vi går in i ett oerhört utmanande marknadsläge. Om LKAB ska fortsätta vara konkurrenskraftigt måste vi göra mer av mindre när vi tappar intäkter.
Det ställer också krav på LKAB:s samarbetspartners.
– Varor och tjänster måste ha världsklass, och samtidigt måste även våra entreprenörer göra mer av mindre. Vi måste arbeta mycket tillsammans och jobba med att utveckla varandra.
2016 är året då den nya strukturen ska implementeras i övriga delar av LKAB.
– Vi ska jobba med decentralisering. Mina medarbetare ska nu gå igenom samma process som ledningsgruppen gjort med sina medarbetare och effektivisera så långt det går. Tidsbilden är ett år. Om vi ska göra långsiktiga förändringar som får god effekt.