Naturskyddsföreningen oroas av EU-beslut – "gräddfil" för gruvor

EU:s nya statusklassning av gruvprojekt i länet kan få stor negativ påverkan på bland annat biologisk mångfald. Det anser Naturskyddsföreningen Norrbotten.

LKAB:s projekt i Per Geijer-fyndigheten är ett av de som EU nu ger hög statusklassning.

LKAB:s projekt i Per Geijer-fyndigheten är ett av de som EU nu ger hög statusklassning.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norrbotten2025-03-25 19:55

Nyheten i korthet

  • Naturskyddsföreningen i Norrbotten uttrycker oro över EU:s nya statusklassning av gruvprojekt, vilket kan ha negativ inverkan på biologisk mångfald.
  • EU-kommissionen har godkänt flera gruvprojekt i Norrbotten som strategiskt viktiga, inklusive LKAB:s Per Geijer och Talgas Nunasvaara i Kiruna.
  • Föreningen uppmanar till noggrann miljöprövning och stärkta resurser till länsstyrelser, vattenmyndigheter och Naturvårdsverket, samt samråd med berörda samebyar och organisationer.

– Vi är oroliga att kommissionens beslut innebär att det blir lättare att göra undantag från en rad viktiga miljöregler om naturskydd och vatten i de här fallen. Det vore mycket allvarligt, eftersom det rör sig om stora industriella projekt med potentiellt kraftig miljöpåverkan, säger Björn Lundquist, gruvsakkunnig i Naturskyddsföreningen Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen Norrbotten anser att flera av projekten som nu godkänts för vad föreningen ser som en gräddfil i miljölagstiftningen kan ha stor negativ påverkan på biologisk mångfald, dricksvatten och renskötsel.

undefined
Naturvårdsverket oroas över att gruvprojekt får snabbspår.

EU-kommissionen meddelade under tisdagen att man har godkänt flera gruvprojekt i Norrbotten som strategiskt viktiga med avseende på kritiska råmaterial enligt den nya förordningen Critical Raw Materials Act. Bland projekten som godkänts i länet finns LKAB:s Per Geijer i Kiruna och Talgas projekt Nunasvaara i Kiruna, verksamheter som Naturskyddsföreningen under en lång tid har ifrågasatt. Detta då dessa tillsammans med andra projekt kan innebära skadlig miljöpåverkan.

Naturskyddsföreningen vill se en "noggrann och seriös miljöprövning och stärkta resurser till länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Naturvårdsverket" för att klara denna miljöprövning.

– Redan idag är anhopningen av gruvexploateringar och industrier i norra Sverige alltför stor i förhållande till resurstilldelningen, säger Annette Rylén, vice ordförande, Naturskyddsföreningen Norrbotten.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten vill se samråd med berörda samebyar, fiskevårdsföreningar, markägare, närboende och organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!