Norrbotten sämst på diabetesvård
När kvalitén på diabetesvården jämförs i Sverige hamnar Norrbotten på sista plats.- Klart man blir orolig, säger Sven Georén, ordförande i Norrbottens diabetesförening. Diabetesvården kartläggs och jämförs via det nationella diabetesregistret, NDR. Allt fler diabetespatienter ansluts till registret och i dag är totalt 219 000 patienter registrerade i Sverige.
Norrbotten hamnar på en delad sistaplats på totalt tio poäng av arton möjliga när kvalitén på diabetesvården jämförs i Sverige. Foto: kurt engström
Foto: Kurt Engström
De olika variabler som poängsatts är grundläggande diabetesvård:
4 Hur ofta patienternas fötter undersöks.
4 Hur ofta blodtryck, blodfetter och blodsocker kontrolleras.
Norrbotten hamnar på en delad sistaplats på totalt tio poäng av arton möjliga, tillsammans med Jämtland, Blekinge och Västernorrland. Bäst är Östergötland som skramlat ihop 17 poäng.
Förvånad
- Det betyder att de patienter som vi har rapporterat in till NDR i genomsnitt ligger sämre till, jämfört med övriga landet, när det gäller att uppnå riktvärden för blodtryck, blodfetter och blodsocker, säger Mats Weström, chefläkare inom primärvården på Norrbottens läns landsting.
Sven Georén blir förvånad över det dåliga resultatet.
- Det var som tusan. Frågan är om man ska flytta till Östergötland, säger han.
Han blir förvånad eftersom Norrbotten för två år sedan tog krafttag för att förbättra diabetesvården, genom att starta projektet HÖK. Där har alla yrkesgrupper som arbetar med diabetespatienter gått samman för att göra en uppryckning av diabetesvården.
- I teorin har vi en bra vård, men om det inte stämmer i praktiken så är det oroande, säger Sven Georén.
Lågt underlag
Han är kritisk till att Norrbotten får låga poäng på så grundläggande vårdkontroller av blodtryck och blodfetter.
- Det är inte alls bra, sånt måste kontrolleras hos människor med diabetes.
Ulf Bolsöy, överläkare på medicinkliniken i Gällivare, arbetar bland annat med att förbättra diabetesvården i länet.
Han tar siffrorna "med en stor nypa salt" och hänvisar till att endast 38,6 procent av primärvårdens patienter i länet är anslutna till NDR.
- Det går inte att dra några slutsatser om vi är sämre eller bättre än andra län när underlaget är för litet, säger Ulf Bolsöy.
Men en sistaplats säger väl någonting?
- Någon sanning ligger det i siffrorna, såklart. Vi har en stor förbättringspotential i Norrbotten. Det finns andra län som har hunnit längre än oss, säger Ulf Bolsöy.
Bara tre andra län var sämre än Norrbotten, under 2008, på att föra in uppgifter till NDR.
Men Mats Weström tycker inte att länets diabetespatienter har någon anledning att vara oroliga. I Norrbotten ansluts allt fler patienter och han hoppas att nästa års siffror är mer tillförlitliga.
- Vi måste se till att registrera fler patienter. Först nästa år kan vi svara på frågan om vi har en bra eller dålig diabetesvård, säger han.
Fakta
Listan visar hur de olika landstingen nått behandlingsmålen för diabetespatienter när det gäller blodsocker, blodtryck, blodfetter och fotstatus. Listan avser patienter som går till diabetesmottagningar inom primärvården.
Landsting Totalpoäng
(minst 6 max 18)
Östergötland 17
Kronoberg 16
Jönköping 15
Värmland 15
Västra Götaland 14
Kalmar 13
Södermanland 13
Skåne 13
Gävleborg 12
Dalarna 12
Örebro 12
Halland 12
Gotland 11
Västmanland 11
Stockholm 11
Uppsala 11
Jämtland 10
Västernorrland 10
Blekinge 10
Norrbotten 10
Källa: Nationella diabetesregistret
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!