Det är bara Norrbotten som sticker ut i rapporten – där anser fler, 44 procent, att det är ett bra förslag att försvaga strandskyddet. Minst positiva till försvagat strandskydd är människorna i Skåne och i Uppsala län.
2021 publicerade vi en granskning av sjöbodarna i Kängsön i Råneå, som i själva verket användes som fritidsboenden och där strandskyddet inte hade beaktats. Granskningen vållade debatt, då många ansåg att sjöbodarna och det sätt de användes på i själva verket ökade attraktiviteten i området. Nu sticker alltså Norrbotten ut när det gäller inställningen till strandnära bebyggelse.
– När regeringen nyligen presenterade sina förslag till försvagat strandskydd var ett av argumenten att detta är ett efterlängtat förslag. Men det stämmer inte, tvärtom är det få som vill försvaga skyddet för stränderna och få som tjänar på det. Strandskyddet fyller en viktig funktion för friluftslivet, naturen och för vår klimatberedskap, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Trots detta har regeringen lagt fram ett förslag om att strandskyddet ska tas bort vid små sjöar och vattendrag. Frågan har under flera års tid debatterats i flera av Norrbottens kommuner. En femtedel av Sveriges befolkning tycker att förslaget är bra, medan 62 procent anser att det inte bör införas.
En uppenbar effekt av ett minskat strandskydd är att det blir lättare för den som äger en strandtomt att bygga eller vidta andra åtgärder, som tidigare skulle krävt dispens från strandskyddet. Det leder till värdet av fastigheten ökar, men det är bara ett fåtal markägare som tjänar på ett försvagat strandskydd, enligt Naturskyddsföreningens rapport ”Vem tjänar på ett försvagat strandskydd”.
De negativa effekterna är enligt Naturskyddsföreningen att allmänhetens tillgång till stränder minskar, och även att fastigheter som ligger längre bort från stranden riskerar att minska i värde, då utsikten påverkas eller försvinner.
– Om strandskyddet försvagas hotas inte bara vår tillgång till stränder utan också skyddet av naturen. Dessutom kommer strandskyddet löna sig i längden, eftersom effekterna av klimatförändringarna kan bli mycket kostsamma. De som tjänar på ett försvagat strandskydd är ett fåtal markägare, säger Karin Lexén.