Folkhälsoenkäten visar att 15 procent av de boende i Norrbotten har en stillasittande fritid, vilket innebär att de under en vecka bara är fysiskt aktiva mindre än två timmar utanför arbetstid. I övriga Sverige är siffran 14 procent.
- I takt med ett förändrat arbetsliv med mer stillasittande jobb blir det allt viktigare att vi rör oss i vardagen och på fritiden. Det är också viktigt att bryta långa stillasittande perioder och ta en bensträckare då och då, säger Margareta Eriksson på Norrbottens läns landsting, i ett pressmeddelande.
Positiva hälsoeffekter
Det finns starkt vetenskapligt stöd för att minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen har positiva hälsoeffekter.
Samtidigt visar en genomgång av den senaste internationella forskningen - som Statens folkhälsoinstitut i dag presenterar i rapporten "Stillasittande och ohälsa" - att långa stunder av stillasittande kan vara en riskfaktor för hälsan oavsett hur fysiskt aktiv man är i övrigt.
- Det är viktigt att fler inser betydelsen av att då och då resa sig från datorn eller tv-soffan och att röra sig under hela dagen. Även personer som regelbundet är fysiskt aktiva har sannolikt en ökad risk att dö i förtid, om de sitter stilla mycket i övrigt, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.
Uppgifterna om norrbottningarnas fysiska aktivitet bygger på Statens folkhälsoinstituts nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, redovisade för perioden 2008-2011. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16-84 år.