Nu Àr det slut med glassnusket: "Vi kunde hitta stafylokocker"

Förr om Ă„ren kunde mjukglassĂ€tande vara förenat med risk för magsjuka, det var inte ovanligt att kommunens miljöinspektörer hittade farliga bakterier i glassmaskinerna – men sĂ„ Ă€r det inte lĂ€ngre. DĂ€rför har LuleĂ„ kommuns miljökontor minskat provtagningen pĂ„ mjukglass.

För nÄgra Är sedan kunde mjukglass i vÀrsta fall vara en bakteriehÀrd, men dagens glassmaskiner hÄller högre standarn och glassen Àr i dag sÀker att Àta. (Arkivbild)

För nÄgra Är sedan kunde mjukglass i vÀrsta fall vara en bakteriehÀrd, men dagens glassmaskiner hÄller högre standarn och glassen Àr i dag sÀker att Àta. (Arkivbild)

Foto: Ahl Matilda

Norrbotten2024-05-18 11:00

– Det Ă€r noga med rengöringen av maskinen, att man tar isĂ€r och desinficerar delarna regelbundet, har god handhygien och rĂ€tt temperatur, berĂ€ttar Åsa Fredriksson Andersson, miljöinspektör, LuleĂ„ kommun.

För inte alltför mÄnga Är sedan kom det dÄ och dÄ nyheter om bakterier som upptÀckts vid kontroll av mjukglassmaskiner.

  • Var tredje mjukglassmaskin i Varberg innehöll för mycket bakterier vid en oanmĂ€ld inspektion som miljökontoret gjorde i juli 2006 rapporterade P4 Halland. Personer med nedsatt immunförsvar, gravida, sjuka, Ă€ldre och barn varnades.
  • 2006 fick en tredjedel av 30 undersökta kiosker i Helsingborg nedslag pĂ„ sin glass eftersom den innehöll för höga halter av bakterier, rapporterade Dagens nyheter.
  • En butik i Arvika förbjöds att servera mjukglass efter att den vid tvĂ„ olika provtagningar hade haft för hög halt av magsjukebakterier i glassen berĂ€ttade SVT 2016.

Men i dag Àr faran mycket mindre, Ätminstone sÄ lÀnge du köper din mjukglass i Sverige.

– MĂ„nga av maskinerna har ett program för sjĂ€lvrengöring, sĂ€ger Åsa Fredriksson Andersson.

KrÀvs det tillstÄnd för att sÀlja mjukglass?
– Ja, det rĂ€knas som ett livsmedel sĂ„ man ska vara registrerad hos kommunen.

undefined
Åsa Fredriksson Ă€r miljöinspektör hos LuleĂ„ kommun. Det Ă€r vitkigt att hĂ„lla koll pĂ„ temepraturen pĂ„ livsmedel, konstaterar hon.

Provtagningarna pÄ mjukglass har glesats ut frÄn kommunens sida och de enstaka stickprov som Àr gjorda har visat tillfredsstÀllande resultat.

– Tidigare tog vi prover pĂ„ mjukglass hos varenda försĂ€ljare varje sommar och dĂ„ kunde vi hitta exempelvis stafylokocker, vilket kunde tyda pĂ„ dĂ„lig handhygien. 

Stafylokocker ger magsjuka och kan finnas Àven i andra livsmedel om man inte sköter hygienen.

Men du kÀnner dig lugn inför glassÀsongen i Är?

– SĂ„ klart skulle det kunna finnas nĂ„gon som missköter hygienen, men vi har inte fĂ„tt nĂ„gra misstĂ€nkta matförgiftningar av mjukglass pĂ„ lĂ€nge, det indikerar att maskinerna hĂ„ller mycket bĂ€ttre standard och sköts om pĂ„ ett bra sĂ€tt – och det förutsĂ€tter jag ocksĂ„. 

Är det nĂ„got annat livsmedel man bör vara mer vaksam pĂ„?

– Vi har inget livsmedel som sticker ut just pĂ„ sommaren – sĂ„ lĂ€nge de som sĂ€ljer livsmedlen bara sköter allt, sĂ„ att det som ska vara kallt Ă€r kallt, det som ska vara varmt Ă€r varmt, att kylar och frysar hĂ„ller rĂ€tt temperatur, har bra rengöring och hygien och att personalen tvĂ€ttar hĂ€nderna.

undefined
MjukglassÀsongen Àr hÀr.
Tips pÄ resan

Apotekets tips pÄ hur du undviker magsjuka pÄ utlandsresan, sÀrskilt i varma lÀnder:

Drick vatten pĂ„ flaska och undvik isbitar. 

HĂ„ll dig till mat som Ă€r genomstekt (extra viktigt med kyckling) eller kokt och varm. 

Undvik rĂ„ mat med undantag av frukt och grönsaker som kan skalas. 

Se upp med mjukglass och kulglass - men pinnglass brukar gĂ„ bra. 

Undvik opastöriserad mjölk och ost. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!