Nu är det slut med glassnusket: "Vi kunde hitta stafylokocker"

Förr om åren kunde mjukglassätande vara förenat med risk för magsjuka, det var inte ovanligt att kommunens miljöinspektörer hittade farliga bakterier i glassmaskinerna – men så är det inte längre. Därför har Luleå kommuns miljökontor minskat provtagningen på mjukglass.

För några år sedan kunde mjukglass i värsta fall vara en bakteriehärd, men dagens glassmaskiner håller högre standarn och glassen är i dag säker att äta. (Arkivbild)

För några år sedan kunde mjukglass i värsta fall vara en bakteriehärd, men dagens glassmaskiner håller högre standarn och glassen är i dag säker att äta. (Arkivbild)

Foto: Ahl Matilda

Norrbotten2024-05-18 11:00

– Det är noga med rengöringen av maskinen, att man tar isär och desinficerar delarna regelbundet, har god handhygien och rätt temperatur, berättar Åsa Fredriksson Andersson, miljöinspektör, Luleå kommun.

För inte alltför många år sedan kom det då och då nyheter om bakterier som upptäckts vid kontroll av mjukglassmaskiner.

  • Var tredje mjukglassmaskin i Varberg innehöll för mycket bakterier vid en oanmäld inspektion som miljökontoret gjorde i juli 2006 rapporterade P4 Halland. Personer med nedsatt immunförsvar, gravida, sjuka, äldre och barn varnades.
  • 2006 fick en tredjedel av 30 undersökta kiosker i Helsingborg nedslag på sin glass eftersom den innehöll för höga halter av bakterier, rapporterade Dagens nyheter.
  • En butik i Arvika förbjöds att servera mjukglass efter att den vid två olika provtagningar hade haft för hög halt av magsjukebakterier i glassen berättade SVT 2016.

Men i dag är faran mycket mindre, åtminstone så länge du köper din mjukglass i Sverige.

– Många av maskinerna har ett program för självrengöring, säger Åsa Fredriksson Andersson.

Krävs det tillstånd för att sälja mjukglass?
– Ja, det räknas som ett livsmedel så man ska vara registrerad hos kommunen.

undefined
Åsa Fredriksson är miljöinspektör hos Luleå kommun. Det är vitkigt att hålla koll på temepraturen på livsmedel, konstaterar hon.

Provtagningarna på mjukglass har glesats ut från kommunens sida och de enstaka stickprov som är gjorda har visat tillfredsställande resultat.

– Tidigare tog vi prover på mjukglass hos varenda försäljare varje sommar och då kunde vi hitta exempelvis stafylokocker, vilket kunde tyda på dålig handhygien. 

Stafylokocker ger magsjuka och kan finnas även i andra livsmedel om man inte sköter hygienen.

Men du känner dig lugn inför glassäsongen i år?

– Så klart skulle det kunna finnas någon som missköter hygienen, men vi har inte fått några misstänkta matförgiftningar av mjukglass på länge, det indikerar att maskinerna håller mycket bättre standard och sköts om på ett bra sätt – och det förutsätter jag också. 

Är det något annat livsmedel man bör vara mer vaksam på?

– Vi har inget livsmedel som sticker ut just på sommaren – så länge de som säljer livsmedlen bara sköter allt, så att det som ska vara kallt är kallt, det som ska vara varmt är varmt, att kylar och frysar håller rätt temperatur, har bra rengöring och hygien och att personalen tvättar händerna.

undefined
Mjukglassäsongen är här.
Tips på resan

Apotekets tips på hur du undviker magsjuka på utlandsresan, särskilt i varma länder:

Drick vatten på flaska och undvik isbitar. 

Håll dig till mat som är genomstekt (extra viktigt med kyckling) eller kokt och varm. 

Undvik rå mat med undantag av frukt och grönsaker som kan skalas. 

Se upp med mjukglass och kulglass - men pinnglass brukar gå bra. 

Undvik opastöriserad mjölk och ost. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!