â Det Ă€r noga med rengöringen av maskinen, att man tar isĂ€r och desinficerar delarna regelbundet, har god handhygien och rĂ€tt temperatur, berĂ€ttar Ă sa Fredriksson Andersson, miljöinspektör, LuleĂ„ kommun.
För inte alltför mÄnga Är sedan kom det dÄ och dÄ nyheter om bakterier som upptÀckts vid kontroll av mjukglassmaskiner.
- Var tredje mjukglassmaskin i Varberg innehöll för mycket bakterier vid en oanmÀld inspektion som miljökontoret gjorde i juli 2006 rapporterade P4 Halland. Personer med nedsatt immunförsvar, gravida, sjuka, Àldre och barn varnades.
- 2006 fick en tredjedel av 30 undersökta kiosker i Helsingborg nedslag pÄ sin glass eftersom den innehöll för höga halter av bakterier, rapporterade Dagens nyheter.
- En butik i Arvika förbjöds att servera mjukglass efter att den vid tvÄ olika provtagningar hade haft för hög halt av magsjukebakterier i glassen berÀttade SVT 2016.
Men i dag Àr faran mycket mindre, Ätminstone sÄ lÀnge du köper din mjukglass i Sverige.
â MĂ„nga av maskinerna har ett program för sjĂ€lvrengöring, sĂ€ger Ă sa Fredriksson Andersson.
KrÀvs det tillstÄnd för att sÀlja mjukglass?
â Ja, det rĂ€knas som ett livsmedel sĂ„ man ska vara registrerad hos kommunen.
Provtagningarna pÄ mjukglass har glesats ut frÄn kommunens sida och de enstaka stickprov som Àr gjorda har visat tillfredsstÀllande resultat.
â Tidigare tog vi prover pĂ„ mjukglass hos varenda försĂ€ljare varje sommar och dĂ„ kunde vi hitta exempelvis stafylokocker, vilket kunde tyda pĂ„ dĂ„lig handhygien.
Stafylokocker ger magsjuka och kan finnas Àven i andra livsmedel om man inte sköter hygienen.
Men du kÀnner dig lugn inför glassÀsongen i Är?
â SĂ„ klart skulle det kunna finnas nĂ„gon som missköter hygienen, men vi har inte fĂ„tt nĂ„gra misstĂ€nkta matförgiftningar av mjukglass pĂ„ lĂ€nge, det indikerar att maskinerna hĂ„ller mycket bĂ€ttre standard och sköts om pĂ„ ett bra sĂ€tt â och det förutsĂ€tter jag ocksĂ„.
Ăr det nĂ„got annat livsmedel man bör vara mer vaksam pĂ„?
â Vi har inget livsmedel som sticker ut just pĂ„ sommaren â sĂ„ lĂ€nge de som sĂ€ljer livsmedlen bara sköter allt, sĂ„ att det som ska vara kallt Ă€r kallt, det som ska vara varmt Ă€r varmt, att kylar och frysar hĂ„ller rĂ€tt temperatur, har bra rengöring och hygien och att personalen tvĂ€ttar hĂ€nderna.