Nu har myggarterna fått svenska namn

Känner du igen sommarskogsmygga, fjälltömygga och dubbelbandad fågelmygga? Det är de nya namnen på de svenska stickmyggorna.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2016-06-01 09:39

Aedes sticticus är inte så lätt att uttala – däremot är vårsvämmygga kanske det. Nu har myggforskaren och entomologen Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått äran att döpa de svenska myggarterna.

De har alla fått sitt namn efter speciella kännetecken eller beteenden. Till exempel är vårsvämmyggan en typ av mygga som trivs i områden som översvämmats av vårfloden. En annan vanlig art under tidig sommar är större vårmygga, som ofta övervintrat inomhus och därmed blivit påfallande stor.

Grodmyggan har fått sitt namn eftersom den helst suger blod från olika grodarter, kustmyggan fick sitt namn eftersom den trivs vid kusten och skogsfågelmygga är en art som trivs i skogen och föredrar fågelblod.

Malariamyggorna får sina nya svenska namn från det gamla svenska ordet på dem, frossmygga.

– Jag upplever att namnet malariamygga för arter ur släktet Anopheles kan skapa oro bland allmänheten för att de ska sprida malaria. Även om vi hade malaria i Sverige fram till 1930-talet så är risken för smittspridning nu minimal. Därför valde jag ett mindre laddat namn, även om frossa är ett gammalt svenskt namn på malaria, säger Anders Lindström i ett pressmeddelande från SVA.

Även arter som inte finns i landet har i några fall fått svenska namn. Det beror på att myggorna med ett varmare klimat kan tänkas komma till Europa, eller Sverige i framtiden.

Här är de tio vanligaste arterna i Sverige

Rödbrun höstmygga - Aedes cinereus

Sumpmygga - Coquillettidia richiardii

Tidig tömygga - Aedes punctor

Skogstömygga - Aedes communis

Vårsvämmygga - Aedes sticticus

Sommarskogsmygga - Aedes cantans

Sommarsvämmygga - Aedes vexans

Vinkelklomygga - Aedes excrucians

Vitsidig tömygga - Aedes rusticus

Grå tömygga - Aedes intrudens

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om