Tidigare kunde Alexander Karlsson kontakta redaktionen för att ge sin syn på det som lästes in. Nu är de tiderna förbi. Nu läses varenda rad i tidningen upp.
Om han vill tycka till måste han försöka kontakta företaget i Stockholm.
– Datorn läser. Vi kan nyansera rösten – inte datorn, säger han och ger exempel på förvirring som kan uppstå. Rösten pratade om pelargonia – med fel betoning blev det obegripligt för Karlsson.
– Datorn tänker inte för mig. Den vet inte hur jag tänkt, säger han och tycker att nyheten leder till brist i språket för dem som förlorat synskärpan.
– Vi ser inget ord framför oss, säger han och tillägger skrattande att malandet från syntesen till slut gör att man inte fattar innehållet.
Att lyssna på väderprognosen tar sin tid, då rösten läser ut vädret även för städer i Europa och övriga världen samt turistorter.
– Då blir det att knäppa bort allt annat om man bara är intresserad av vädret i Norrbotten. Det tar ganska länge så jag försöker spola bort det mesta.
Han retar sig också över sportrapporteringen på tabellsidorna.
– Jag vill veta resultatet. Jag vet hur tabeller är upplagda.
Han sammanfattar prövotiden så här.
– Det är lite jobbigt måste jag säga. Det är jobbigt att sovra, sida från sida. Jag kan inte ögna då jag inte ser.
Tidsåtgången ser han som problematisk. Tidigare kunde hann lyssna maximalt en och en halv timme. För det mesta blev det 45 minuter.
– En och 30 är det längsta jag lyssnat nu. Resten har jag knäppt bort. Men jag är väl som en gammal häst, svår att tämja.
Enligt Birgitta Östling, chef för taltidningen på Norrbottens media, upplever prenumeranterna svårigheter med att navigera och klagar på mängden textmassa. Något som gjort att många sagt att de ska säga upp sin prenumerationen.
Problem med synen gör att de har svårt att navigera i det nya systemet. Att skriva ned på kom-ihåg-lappar är inte heller något alternativ, allt måste läggas på minnet.
Sista september gör hon och övriga på taltidningen sin sista arbetsdag.