Nya strandskyddet försvårar byggande i Norrbotten

Den mindre restriktiva lagstiftningen för att underlätta byggandet för strandnära tomter har motsatt effekt.

Glesbygd. Den nya lagstiftningen för strandskydd har inte underlättat att bygga strandnära.

Glesbygd. Den nya lagstiftningen för strandskydd har inte underlättat att bygga strandnära.

Foto: Linnea Bergenudd

Norrbotten2016-05-12 22:25

I vintras genomförde strandskyddsdelegation en granskning av hur kommuner och län ser på förändringen av byggandet på strandnära områden. Rapportens resultat visar på att lagstiftningen inte har haft det resultat som man eftersträvat.

I en större granskning från Västerbotten som har publicerats i Norran visar det sig att det är både en lång och kostnadsfylld process att få bygga strandnära. Där summor upp till 150 000 kronor har nämnts bara för att få de rätta bygg- och detaljplanerna.

Landsbygdsutveckling i strandnära lägen – så kallade LIS-områden – är ett sätt där kommunen utreder de områden där man skulle kunna få bygga utan att behöva en detaljplan.

Älvsbyn Kommun är en av de kommuner som har satsat på att utreda och etablera LIS-områden och fått många områden godkända från Länsstyrelsen.

– Det ska göras en översiktsplan, samråd mellan olika instanser, området ska även utredas. Det är en process som kommer att ta tid och besökas politiska beslut som måste involveras och många olika instanser, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef Älvsbyn Kommun.

Den mindre restriktiva lagstiftningen har på vissa ställen till och med försvårats. Ingrid Karlsson menar att upplättningen av strandskyddet inte alls har haft den effekten som man trodde, speciellt i inlandet. Detta för att man utanför LIS-områden har tagit bort möjligheten till förtätning där det finns ett antal hus men en tomt i mellan som skiljer dem åt. I dessa fall fanns det tidigare ett tillägg som godkände förtätningen.

I Luleå Kommun anser man att det hade varit bättre att använda sig av ett antal principer i stället för att ha LIS-områden, då det lämnas utrymme för tolkningar över vilken typ av verksamhet som är landsbygdsutvecklande och inte.

– I Stockholms skärgård blev det inte direkt svårare att fortsätta att exploatera men för resten av landet har det nya lagförslaget snarare försvårat vårt arbete, säger Anna-Karin Lidén, planarkitekt Luleå Kommun.

Ingrid Karlsson instämmer i den kritiken som Anna-Karin Lidén riktar mot det nya reglerna gällande strandskyddet. Hon förstår svårigheterna med att få fram en lagstiftning som förenklar byggandet över hela Sverige.

– Jag avundas verkligen inte de som ska ta fram de nya reglerna för strandskydd, säger Ingrid Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om