Nya versionen av "kannibaldrogen" i länet

"Kannibaldrogen" MDPV förekommer i Norrbotten. Det säger polisen som på sistone även stött på nya versioner av drogen som kan göra användaren extremt våldsam.

Internetdroger. MDPV och Alfa pvp förekommer 
i länet.

Internetdroger. MDPV och Alfa pvp förekommer i länet.

Foto: Polisen

Norrbotten2015-09-21 12:40

En man i 40-årsåldern stoppades i somras i en rondell i centrala Luleå. I hans blod fanns höga halter av alkohol och drogen Alfa pvp. Han åtalas nu, misstänkt för bland annat grovt rattfylleri och narkotikabrott.

Alfa pvp är en substans som liknar ökända MDPV, även om den sägs vara en "mildare" variant. MDPV (metylendioxipyrovaleron) är en syntetisk drog som narkotikaklassades 2010 och bland annat kan orsaka extrem våldsamhet och hallucinationer. Den kallas ibland för "badsalt" eller "kannibaldrogen" efter att bilder från USA spridits, där människor som sagts vara påverkade av drogen attackerat och både bitit och ätit av andra personer.

Per-Olov Andersson, förundersökningsledare vid polisen, säger att Alfa pvp har ökat i Norrbotten de senaste åren.

– Jag kan inte säga på rak arm hur mycket eller så, men de kommer ju och går de här internetdrogerna och den senaste tiden har vi sett en del alfa pvp som en missbrukardrog.

Han bekräftar att även "kannibaldrogen" MDPV har förekommit i Norrbotten.

– Den har dykt upp i både analyser och beslag men jag vet inte om den nu är lika attraktiv som den var förr. Men Norrbotten är inget undantag mot övriga landet – alla de här internetdrogerna finns här. Däremot kan det finnas vissa regioner där vissa droger är mer förhärskande än andra.

Kan du dra dig till minnes någon speciell incident där någon varit extremt våldsam i samband med att ha tagit de här drogerna?

– Det är väldigt svårt att säga vad det beror på om någon är aggressiv. De här drogerna är ju bara två av många som rör till det i människors huvuden och kroppar och det är sällan de har bara en drog i kroppen. Oftast är det ju en cocktail av många olika saker.

Anna Alm Andersson, länssamordnare akut omhändertagande, säger att sjukvården har beredskap för att ta hand om drogpåverkade människor som verkar aggressiva.

– Det finns inlagt redan i SOS larmplan ifall situationen som ambulanspersonalen ska ut till verkar hotfull. Då har vi en handlingsplan för hur personalen ska agera och hur samarbetet med polis ska se ut, säger hon.

Även på akutmottagningarna finns avtal med vaktbolag utifall att en hotfull situation skulle uppstå.

Är det vanligt att ni inom akutsjukvården stöter på aggressiva, drogpåverkade personer?

– Jag kan inte säga någon exakt siffra, men det är klart att vi stöter på sådana personer i vårt arbete. Det förekommer, säger Alm Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om