Ojämlik vård i Norrbotten

Lulemän överlever hjärtinfarkter i större utsträckning än män i Malmfälten. Det visar en ny revisionsrapport.
– En tänkbar orsak är att ohälsosam livsstil inte uppmärksammas tillräckligt av vården, säger Mats Weström, chefsläkare vid primärvården.

Mats Weström, chefsläkare för primärvården tror att hälsocentraler kan bli bättre på att behandla orsaker till hjärtinfarkter och bidra till att fler överlever.

Mats Weström, chefsläkare för primärvården tror att hälsocentraler kan bli bättre på att behandla orsaker till hjärtinfarkter och bidra till att fler överlever.

Foto: Linda Danhall

NORRBOTTEN2013-10-11 18:25

Det finns stora skillnader i dödlighet mellan befolkningen vid Norrbottens kust och dem i inlandet när det gäller att överleva till exempel hjärtinfarkt och stroke.

Män i östra Norrbotten och kvinnor i Malmfältskommunerna har de högsta sjukvårdsrelaterade åtgärdbara dödligheten, det är sjukdom som kan åtgärdas genom någon typ av behandling i vården.

I Malmfälten är dödligheten i hjärtinfarkt störst i länet.

"Ohälsosam livsstil"

Dödstalet i hjärtinfarkt för Malmfältskommunerna är 109 per 100 000 innevånare. I Luleå, där motsvarande dödstal är lägst i länet, är siffran 76,3 per 100 000 innevånare.

– En fråga vi måste ställa oss är om en mer ohälsosam livsstil, till exempel med mer rökning, gör att fler insjuknar. Vi vet att dessa livsstilsfaktorer har stor betydelse, säger Weström.

Att överdödligheten skulle ha med avstånd till sjukhus att göra avfärdar han.

– Min bild är inte att det beror på sämre hjärtläkare eller ett sämre omhändertagande i omhändertagandet av akuta hjärtinfarkter i glesbygden. Däremot så kan det handla om att man på hälsocentraler och i första linjens sjukhusvård måste bli bättre på att omhänderta riskgrupper. Säkerligen ske en underbehandling av personer med höga blodfetter och högt blodtryck. De med större risk måste man kanske ge en ettrigare behandling.

Det är också stora skillnader mellan mäns och kvinnors dödlighet i exempelvis hjärtinfarkt. Risken att en norrbottnisk man dör när han får en hjärtinfarkt är tre gånger större än för en norrbottnisk kvinna som drabbas.

Män hårdast drabbade

Weström säger att en av anledningarna till att män har så mycket större dödlighet i hjärtinfarkt än kvinnor är att de också drabbas betydligt oftare av sjukdomen.

I revisionsrapporten uppmanas landstingsstyrelsen uppmanas att undersöka vad som ska göras för att minska dödligheten i Malmfälten och i östra Norrbotten så att dödstalen kommer ner till de nivåer som kustkommunerna har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om