Optimism trots bottenläge

Livsmedelsproduktionen har aldrig varit mindre. Men tack vare en ökad efterfrågan på nära mat finns en spirande optimism. Så sammanfattar Herbert Nyman, LRF, läget bland länets bönder.

Optimism trots bottenläge i produktion. Så ser läget ut bland länets bönder.

Optimism trots bottenläge i produktion. Så ser läget ut bland länets bönder.

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2017-05-27 15:00

Aldrig förr har livsmedelsproduktionen i Norrbotten varit så låg. Endast 20 procent av den mat som befolkningen äter har producerats här.

– Det finns ett gemensamt intresse i samhället av att öka livsmedelsproduktionen i länet, säger Herbert Nyman, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Norrbotten.

Med det som grund har LRF tillsammans med Norrbottens kommuner, länsstyrelsen och Region Norrbotten tagit fram en regional livsmedelsstrategi och kommit överens om en handlingsplan.

Herbert Nyman efterlyser nu investeringar när det gäller bärodlingar och grönsaksodlingar. Där finns få producenter och Herbert tror att det dels har att göra med bristen på tradition och etablerad produktion, klimatet och att det är billigt att importera.

Samtidigt har mjölkproduktionen i Norrbotten har minskat se senaste tio åren.

– Det är ett viktigt område att få en vändning på så att vi får tillbaks investeringsviljan och en ökad produktion.

Enligt Jenny Bucht på Länsstyrelsens landsbygdsenhet kan samhällets syn på mat som en del i hållbarhet vara en del av lösningen.

– Det här är både en möjlighet att hjälpa till och en skyldighet att försörja värden, vi kanske skulle börja med Norrbottningarna i alla fall?

Om man kan lyfta jordbruket som en lösning för samhället kan det vara roligare att vara bonde, säger hon.

Det finns i dag ett rikt utbud av småskalig livsmedelsförädling och antalet gårdsbutiker som säljer egna varor har ökat snabbt.

– Så det finns en bas men vi behöver ju utveckla livsmedelsproduktionen i Norrbotten. Det är en stor utmaning. Men en spännande utmaning, säger Herbert.

Den del av lantbruket som går bäst och där det i dag finns en stor investeringsvilja är köttproduktionen, eftersom priserna stigit. Bland annat vill Nyhléns Hugosons investera i ett kycklingslakteri, vilket skulle innebära en för Norrbotten ny produktion.

– Den det finns en spirande optimism, med tanke på att det finns ett intresse från samhället att köpa nära mat från konsumenterna, säger Herbert.

Intresset från unga företagare att ge sig in i lantbruket har sviktat, men på senare tid har skogsbruksskolan i Kalix och lantbruksskolan på Grans i Öjebyn ökat sina intag och tagits över i kommunernas regi.

– Det glädjer oss för det är också en stor utmaning, att få en föryngring bland företagare på jord och skog, säger Herbert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!