Den 43-åriga kvinnan arbetar på en vårdcentral i Norrbotten. Hon var så kallad superanvändare, vilket gav henne stor åtkomst till journaler innan hennes slagningar i datasystemen uppdagades i slutet av 2010.
Superanvändare
Enligt åklagaren har kvinnan vid flera tillfällen läst i journaler, trots att hon inte hade något att göra med vården av patienterna.
- Speciellt allvarlig kan jag se är att ett och samma personnummer dyker upp med jämna mellanrum, skriver vårdcentralens chef i ett yttrande.
Sjuksköterskan avslöjades då två kollegor konfronterade vårdcentralens chef med misstankar om dataintrång.
De allra flesta intrången ska ha skett i landstingets system Ambulink, som hanterar ambulanstransporter. Det är här som 43-åringen haft störst möjlighet att komma in i alla journaler, eftersom hon var superanvändare.
De olovliga inloggningarna i Ambulink har skett vid ett 60-tal tillfällen och avser ungefär lika många patienter, enligt åtalet.
Sjuksköterskans syfte ser ut att ha varit att se vilka patienter som körts i ambulansen och hur ambulanssjukvårdarna har agerat, bedömer sjuksköterskans chef, som utrett dataintrånget.
Ytterligare ett antal inloggningar, som drabbat sex patienter, skedde i VAS, vårdadministrativt system.
Redde ut felaktigheter
Då omfattningen av intrången stod klar för landstinget så blev 43-åringen polisanmäld av Eva-Lena Holmqvist, chef för division primärvård.
Sjuksköterskan själv nekar till brott. Hon uppger i förhör att hon tvingats göra många inloggningar i Ambulink för att försöka reda ut felaktigheter. Hon pekar även på att hon ibland lämnat datorn obevakad när hon själv varit inloggad som användare.
Flera av de namn som hon ska ha undersökt säger sjuksköterskan att hon inte känner till. En av dem, en man som hon vårdat, säger hon att hon följt upp i efterhand för att se hur det gått för honom.