En ny metod för att rapportera bostadsinbrott har tagits fram av forskare vid Blekinge tekniska högskola, BTH. Det viktigaste verktyget i metoden är ett formulär som ska se likadant ut i samtliga polisregioner i landet. Formuläret ska göra det möjligt att jämföra liknande brott och förhoppningsvis leda til att fler klaras upp.
– Dessvärre samlas inte alltid samma uppgifter in, eftersom varje polis delvis avgör vad som är relevant att registrera vid brottsplatser. Det medför att det är olika typer av information som samlas in och att information saknas. Till exempel kontrollerar inte alla poliser om målsäganden blivit uppringd från okänt nummer eller om okända bilar eller personer iakttagits i området före brottet, berättar forskaren Martin Boldt vid BTH i ett pressmeddelande.
I Sverige genomförs cirka 22 000 bostadsinbrott varje år och omkring fyra–sex procent klaras upp, enligt BTH. I Norrbotten är siffran för personuppklaring av bostadsinbrott dock betydligt högre – hela tio procent.
– Den systematiska insamlingen gör att polisen kan arbeta effektivare eftersom analysen delvis sker med automatiska metoder. Strukturerad brottsplatsinformation kan i förlängningen tillåta jämförelser av brott på både nationell och internationell nivå, vilket idag skulle vara mycket resurskrävande, berättar Martin Boldt.