Förutom en ökad tillgänglighet ska färre divisioner underlätta styrningen och skapa bättre arbetsflöden, enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten.
All psykiatri kommer att samlas inom Division nära.
– Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland våra barn och unga. Behovet av tidiga insatser ökar i hela Norrbotten och här behöver vi bli mer tillgängliga. En viktig satsning är projektet Ungas psykiska hälsa inom primärvården som syftar till att öka vår förmåga att möta upp och erbjuda snabbare insatser vid psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, säger centerpartisten Birgitta Johansson Huuva, regionråd.
Regionstyrelsen och regionfullmäktige föreslås besluta om att anta förslaget, som ska underlätta samverkan mellan ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin. Verksamhetsområdena paramedicin och infektion/hud/reumatologi/lunga flyttas till länsjukvård 1 och nuvarande division funktion flyttas till länssjukvård 2.
Enligt regiondirektör Ulrika Sundquist är förändringen nödvändig, inte minst med tanke på Norrbottens åldrande befolkning med allt färre i arbetsför ålder. Den kan möjliggöra ett effektivare samarbete inom regionen, men också mellan regionen och kommunerna.
– Jag ser en tydlig logik i att samla verksamhetsområden med naturliga kopplingar inom samma division, säger hon.
Utvecklingskansliet för Nära vård flyttas också till Division nära, från Regionstaben. Utvecklingschefen för Nära vård kommer att ingå i den nya divisionsledningen. Rekryteringen av chefer till de tre divisionerna kommer att påbörjas inom kort.
Något stålbad vad gäller ekonomi och tjänster handlar det inte om, enligt Anders Öberg.
– Förändringarna gäller främst ledningsstrukturen. Fem divisionschefer blir tre. Samtidigt kommer det finnas behov av verksamhetschefer under dem, säger han.
Ett antal administrativa tjänster kan dock samordnas över tid.
– Det handlar om ekonomer, HR-funktioner och strateger inom verksamheterna. En viss besparing blir det. Men vi kommer inte att varsla någon, utan det finns andra lösningar, säger Anders Öberg.
Finns det fastslaget hur många färre tjänster det behövs eller någon specifik summa som besparas?
– Nej, vi har inte tagit fram det och som sagt, det har inte heller varit målet.