Efter klagomål om avloppslukt i restaurangen samt stopp i avloppet på toaletten gjorde miljöenheten i en kommun i Norrbotten en tillsyn.
Inspektören möttes av avloppsvatten på både källargolv och väggar och konstaterade även att "Avloppslukten var tydlig i serveringsutrymmet och påträngande i köket". Inspektionen utfördes den 11 juli.
Enligt miljöenhetens rapport har källaren direkt anslutning till kök och varumottagning och nämnden gjorde bedömningen att risken för kontaminering var allvarlig.
Restaurangägaren berättade för inspektören att de hade haft ett stort avloppsläckage i källaren dagen innan, och att kommunens VA-jour hade varit dit och öppnat avloppet.
"Man kunde se avföring och toalettpapper liggande på golvet. På väggarna var det tydlig mögeltillväxt. I ett rum där det förvarades engångsmaterial var det mögel på hyllor och tydliga spår av att avloppsvatten har sprutat upp på hyllorna", står det i rapporten.
Enligt rapporten gick restaurangägaren omkring i avloppsvattnet under inspektionen för att därefter gå in i köket.
En livsmedelsinspektör berättade för Piteå-Tidningen att restaurangen inte tvingades att stänga tack vare att man inte behöver gå igenom köket för att ta sig till källaren.
– Vi har heller inte fått in några rapporter om att någon blivit sjuk, sade inspektören till Piteå-Tidningen.
En dryg vecka efter första besöket gjordes ett uppföljande besök på restaurangen. Även om lokalen var städad så bedömdes det inte vara tillräckligt rent och det var fortfarande en tydlig avloppslukt i både i serveringslokalen och köket. Nämnden kommer att skicka en ansökan om utdömande av vite om 10 000 kronor till förvaltningsrätten i Luleå.
Även denna gång gick restaurangägaren ner i källaren med samma skor som hen senare gick in i köket med. Även en anställd var på väg att göra samma sak men blev stoppad.
Miljö-, bygg- och räddningsnämnden förbjuder nu restaurangpersonalen att vistas i källaren med samma kläder och skor som används i köket, vilket förenas med ett vite om 10 000 kronor för varje gång en överträdelse konstateras.
Miljöenheten gör även bedömningen att ägaren och personalen saknar grundläggande kunskaper i livsmedelshygien och föreläggs att senast den 22 september utbilda personalen. Görs inte detta kommer ett löpande vite om 25 000 kronor för varje månad