När Donald Trump som amerikansk president införde handelstullar mot Kanada för snart sju år sedan kom det att gynna delar av den norrbottniska basnäringen. Sågverksindustrin fick sälja mer när den kanadensiska marknaden begränsades.
– När ståltullarna infördes 2018, så undantogs specialstålet från SSAB. Det som också skedde var att USA:s handelstullar gentemot Kanada, då de stoppades att leverera till USA, kom att istället gynna norrbottniska företag. De fick utöka sin export till USA av sågverks- och trävaror. Så det var gynnsamt för Norrbotten och Sverige AB då, säger Linda Nilsson på handelskammaren.
Idag är det oklart om Donald Trump tar vidare hoten om handelstullar mot USA:s handelspartners. Enligt Trumps uttalanden riskerar länder som Brasilien, Indien, Japan, Kanada och EU att drabbas av amerikanska tullar. Även Kina och Mexiko. Om de nya handelstullarna införs kan de börja gälla redan i april. Men oavsett det så är länet gynnat just nu. Större investeringar än någonsin sker, enligt Norrbottens handelskammare hela 1 050 miljarder kronor investeras i länet.
– Vi bygger en stålfabrik i Boden, SSAB investerar i en ny stålanläggning i Luleå och LKAB investerar i utvinning av sällsynta jordartsmetaller. Man får inte glömma att vi har ett befintligt näringsliv som gör stora investeringar inom sågverksnäringen och pappersbruk, men även mindre bolag inom besöksnäringen investerar stort. Så vi ser en hoppfull och ljus framtid även om det är oroligt internationellt, säger Nilsson.
Sverige är ekonomiskt starkt och stabilt. Det budskapet gav förste vice riksbankschef, Anna Breman, vid ett Kirunabesök förra veckan.
– Sverige som land har goda förutsättningar att klara sig väl i en sådan här miljö även om det är oroligt. Vi har starka statsfinanser och vi har väldigt konkurrenskraftiga företag. Dessutom har vi förmåga att agera om det blir press på inflationen igen. Så jag tycker att man ska ha tillförsikt med att Sverige är ett land som klarar av att hantera den oroliga miljön och att vi på Riksbanken kommer att göra vår del.
Hur påverkar signalerna om handelstullar, stål- och gruvnäringen i Norrbotten?
– Det är ingen direkt påverkan i dagsläget, förutom potentiellt stålet, men SSAB har ju produktion i USA. Om däremot efterfrågan och tillväxten blir sämre både i USA och Europa, då kommer basnäringen att påverkas. De är beroende av att företag köper in järnet och stålet och använder det i sina konstruktioner. Men vi är inte där ännu. Det här är fortfarande en riskbild och inte huvudscenario. I vår prognos ser vi en återhämtning i svensk ekonomi, att exporten fortsätter att utvecklas väl och att även hushållens konsumtion stärks.
Samtidigt tar Riksbanken höjd för att det nu kan vara på gång mer omfattande åtgärder från USA:s sida än 2018 då handelstullarna instiftades under Trump. Då, utan större effekter på Sverige.
– Tyvärr är situationen svårare idag eftersom Trump sagt att han ska göra mycket mer än han gjorde under förra mandatperioden. Vi vet inte om han kommer genomföra det, men man ska ha beredskap för att det kan bli stökigt. Om många länder blir inblandade och man fortsätter öka tullsatserna under en längre period tror jag tyvärr att vi kommer att se lägre tillväxt, det finns risk för att inflationen påverkas. Men det finns också saker vi kan göra för att motverka det, säger Breman.
Riksbanken har sänkt styrräntan sex gånger sedan i maj ifjol till dagens nivå på 2,25 procent. Inflationsnivån som var hög för ett par år sedan, bland annat på grund av flera omvärldsfaktorer, ligger nu nära Riksbankens mål på 2 procent. Inflationen påverkar hushållens ekonomi genom den allmänna prisnivån på de varor och tjänster som vi konsumerar.
– Det kan alltid vara så att det kommer chocker som gör att inflationen avviker men då ska vi inom en rimlig tid, inom ett par år, lyckas få tillbaka den till målet. Vi följer allt som händer i omvärlden vad gäller handelshinder, det geopolitiska läget och hur svensk ekonomi utvecklas för att lyckas hålla inflationen nu när den är tillbaka på en låg och stabil nivå. Vi har tagit oss igenom många kriser under senaste åren och kan hantera det. Jag är trygg med det, säger Anna Breman.
Kirunaföretagaren Tomas Bolsöy, huvudägare och teknisk chef på ett lokalt företag som exporterar gruvventilation, tog del av dragningen.
– Framförallt tänker jag på budskapet från Riksbanken om AI som en möjlig produktivitetsökning på samma sätt som internet gjort en gång i tiden. Jag är inte så snabb på att ta till mig nya grejer som AI, men nu ska jag ta upp det internt så vi ställer oss frågan hur det kan hjälpa oss att fortsätta ligga i framkant.
Det har varit några tuffa år för företaget eftersom den ryska marknaden helt avstannat.
– Jag är huvudägare till ett företag som exporterar kanske 70 procent till olika länder. Vi exporterar gruvventilationssystem och det var intressant att få veta mer om det ekonomiska läget och hur det kan påverkas framöver med tullar och annat. Men jag ser ändå positivt på det för våran del. Vi har gått igenom en jobbig period då vi fick stänga ner all export till Ryssland, 20-25 procent av omsättningen.
Var det något i lägesrapporten från Riksbanken som lugnade?
– Det känns tryggt att vi i Sverige har en relativt låg statsskuld och vi som litet land har en stabil grund utifrån att marknaden kan svänga, säger Tomas Bolsöy.