Det är lätt att tro att de svala temperaturerna i maj har varit ogynnsamma för myggornas ägg. Men så är det inte alls, enligt Jan Lundström vid Uppsala universitet, forskare på institutet för medicinsk biokemi och mikrobiologi och en av världens främsta myggexperter.
– Nej då. Så länge klimatet håller sig inom vårtemperaturer och det finns gott om pölar att lägga ägg i är det ett mycket bra läge för skogsmyggan att kläcka fram larver. De simmar på i pölarna och väntar in ett bra tillfälle att växa till mygg. Jag tror starkt att det blir ovanligt mycket skogsmyggor i år, säger Lundström.
Myggorna brukar börja surra kring midsommar i Norrbotten.
– Oh ja. Förväntansfullt väntar de på att värmen ska komma, då folk tar av sig kläderna och super sig fulla. Då får de massor av mat, säger Lundström och skrattar.
Familjen stickmyggor har 49 arter, och den största ekologiska grupperingen av dessa är skogsmyggor. Det är dessa som är vanligast i Norrbotten. Men ibland dyker även skogsmyggans "värstingkusin" upp.
– De kallas översvämningsmyggor, eller ibland "attackmyggor" i folkmun, och de spelar i en helt annan division. De är orsaken till att vi överhuvudtaget har myggbekämpning i Sverige, säger Lundström som till veckan är på väg till ett område kring Dalälven för att bekämpa ett utbrott av översvämningsmyggor och rädda invånarna från att bli vansinniga av myggattackerna.
– Dessa myggor gör folk desperata. När vi har haft utbrott har folk suttit inne och tryckt hela somrar – för det går inte gå ut. Det studsar mygg i ansiktet på dig som en sandstorm...
Mot översvämningsmyggan hjälper inga myggmedel.
– Nej. De surrar kring dig, provar och provar och till slut så struntar de i att du har något som doftar illa på huden och sticker ändå.
Mot Norrbottens vanligaste mygga – skogsmyggan – finns det dock myggmedel som fungerar, menar Lundström.
– Bäst är myggmedel som innehåller DEET – ett medel som togs fram på 50-talet. Smörjer man exponerad hud med ett myggmedel som innehåller 20 procent DEET och täcker övriga kroppen med ljusa, lössittande kläder så kommer man klara sig riktigt bra.
LÄS MER: Sanningen om myggmedlen – de som funkar och de som är bluff
Jan Lundström forskar inte bara i myggor och myggbekämpning – han har även publicerat banbrytande forskning kring hur sjukdomar sprids via mygg.
– 2011 publicerade vi en artikel i en av världens främsta vetenskapliga tidskrifter där vi upptäckt att harpest inte bara sprids genom att du andas in damm – utan faktiskt också via mygg. Viruset finns naturligt i vissa vatten och mygglarverna får sin smitta därifrån.
Harpest som spritts via mygg yttrar sig genom att bettet genast svullnar upp och det bildas en böldliknande krater som är svårläkt. Även närliggande lymfkörtlar blir svullna.
– En annan sjukdom som vi vet sprids via mygg är ockelbosjukan. Det virus verkar förflytta sig norrut – Norrbotten hade sitt första utbrott av ockelbosjukan 2013.
Ockelbosjukan yttrar sig genom feber, utslag och ledvärk – inte helt olik andra typer av tropiska sjukdomar som kan spridas via mygg, till exempel Chikungunya och Denguefeber.
– Europa har fått flera nya arter av stickmyggor, bland annat Asian tiger mosquito. Den finns där det är gott om folk för den kan lägga ägg i allt – en gammal läskburk eller ett blomfat på en kyrkogård.
Myggan kan bära på bland annat Chikungunyavirus och Denguefeber och Jan Lundström har själv varit med och bekämpat flera epidemiska utbrott i Europa.
– Denna mygga har stora populationer i Italien men sprider sig norrut över Europa. Jag tror att det kommer att bli fler utbrott av dessa virusepidemier där eftersom viruset via myggan kan spridas så snabbt och effektivt.
I Norrbotten behöver vi dock inte oroa oss ännu, tror Lundström.
– Även om den förflyttar sig snabbt norrut så tar det väldigt lång tid från det den kommer hit tills den får så pass stora populationer att den kan bli en verklig smittrisk.