S-krisen: "Ideologi är inte ledstjärnan" (del 3)

I katastrofvalet 2014 tappade Socialdemokraterna mark i nästan hela Norrbotten och förlorade makten i tre kommuner. Nu berättar NSD historien om hur interna stridigheter, hårdför politik och en opposition som var mer sammansvetsad än någonsin fällde jättepartiet i de historiska maktskiftena.Här följer del 3 i vår artikelserie.

Vill komma tillbaka. Bente Åkerholm och Roland Kemppainen siktar på att ta makten igen.

Vill komma tillbaka. Bente Åkerholm och Roland Kemppainen siktar på att ta makten igen.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2016-06-22 08:00

Naturligtvis ville ingen socialdemokrat att partiet skulle förlora valet 2014. I alla fall inte de på ledande positioner. Men i såväl Övertorneå som Överkalix och Gällivare har S-politikerna talat om att det kan komma något gott ur förlusten.

– Vi har fått möjligheten att hitta oss själva igen. Hitta det vi är, det vi tror på och det vi står för, sade Bente Åkerholm i Övertorneå i förra delen av den här artikelserien.

Överkalix tidigare kommunalråd Leif Nilsson sade så här när han intervjuades i partilokalen:

– Ibland kan det faktiskt vara bra att man får ett byte. Någon annan får möjligheten att komma in med nya ögon och se om vi kan göra på ett annat sätt. I sig behöver det inte vara fel att man gör byten, men vi tycker naturligtvis inte att det här blev bra.

Historiskt sett har Socialdemokraterna fallit tungt i flera norrbottniska kommuner, bara för att komma tillbaka något eller några val senare. I Kiruna har Socialdemokraterna många valsegrar i ryggen, men 1994 tappade partiet makten till då nybildade Kirunapartiet.

I Kalix blev S offer för den kanske första regnbågsalliansen när Peter Eriksson blev en historisk miljöpartistisk valvinnare 1998. Men sedan 2006 har Socialdemokraterna haft starka siffror och regerat ganska ohotat.

Birgitta Larsson, som är Socialdemokraternas gruppledare i Gällivare, tror också att det kan vara lärorikt att sitta i opposition. Hon tror att det kan vara en bra erfarenhet att behöva kämpa för sina förslag och inte kunna ta segrar för givet.

Larsson tycker att det är viktigt att det parti eller de partier som styr lyssnar på oppositionen och på den punkten tror hon att Socialdemokraterna kan bli bättre. De signalerna har kommit från de andra partierna.

– Det är en sak vi måste rannsaka och ta till oss. Vi tyckte inte att vi körde över dem, men deras upplevelse var ju så.

Statsvetaren Simon Matti som är verksam vid Luleå tekniska universitet säger att bilden av ett maktfullkomligt parti som kör över sina motståndare är en vanlig beskrivning av ett parti som styr. Eftersom Socialdemokraterna har varit så dominant under så lång tid är det naturligt att andra partier känner att dörren till makten är stängd.

– Vilket den i viss mån också är, säger Simon Matti.

Matti säger också att S har en framtoning som gör det ännu lättare för den bilden att få fäste.

– Socialdemokraterna är ett maktparti och har lång erfarenhet av att styra och att styra själva. Det färgar ju så klart av sig, att man känner att "det är vi som bestämmer".

För den som har ett majoritetsunderlag för sin politik finns heller inga formella krav på att låta andra partier komma med inspel.

– Sedan kan man ha synpunkter på om det skulle vara rimligt med breda överenskommelser för legitimiteten i policybeslut och för att ha stabilitet, säger Simon Matti.

Det är också något partierna verkar sträva efter. I Överkalix har äldrevården varit en omdiskuterad fråga där båda blocken tycker att den andra parten har gått för fort fram. I valrörelsen anklagade alliansen Socialdemokraterna för att vilja stänga ned demensavdelningar medan S är kritiskt mot att det nuvarande styret driver igenom ett nytt äldreboende utan bred förankring.

I Gällivare var samhällsomvandlingen visserligen den hetaste frågan i valet och den dåvarande oppositionen kritiserade Socialdemokraterna hårt för hanteringen av den. Men ända sedan projektet inleddes har alla etablerade partier samlats kring samhällsomvandlingen och varit överens. Och under den avtalstvist med LKAB som blossade upp i våras har Socialdemokraterna suttit med Framtid Gällivare i förhandlingarna med gruvbolaget.

Simon Matti säger att det är just de lokala frågorna som avgör kommunala val och att det därför är svårt att hitta en förklaringsmodell som kan appliceras på Socialdemokraternas försämrade valresultat i såväl riksdagen, landstinget och de olika kommunerna.

– Kommunpolitiken är så speciell. Och så får man tänka på att ideologi inte är den viktigaste ledstjärnan.

Birgitta Larsson tycker att Socialdemokraterna borde lägga mer kraft på att visa väljarna att just partiets ideologi är den bästa, eftersom den är grunden till alla beslut. I dag tycker hon att den har hamnat i skymundan.

– Den här majoriteten har ju tappat ideologin. Det är från höger till vänster och det kan jag tycka är sorgligt.

Den sortens allianser brukar heller inte bestå särskilt länge. Den i Kalix regerade visserligen i åtta år, men redan efter valet 2002 och Miljöpartiets jätteresultat på 44 procent började slitningar uppstå. När Peter Eriksson lämnade kommunpolitiken och blev riksdagsledamot på heltid 2004 försvann chansen till en tredje valseger.

En allians som marknadsför sig som ett nytt, fräscht och förändringsbenäget alternativ och bryter en lång dynasti tenderar också att få arbeta under hårt tryck eftersom medborgarna förväntar sig resultat. Det och de vitt skilda ideologierna minskar inte risken för osämja. Och eftersom majoriteten i fullmäktige ofta är knapp räcker det ibland med att ett parti hoppar av för att hela alliansen ska spricka.

Men frågar man politikerna i de aktuella koalitionerna finns inga tecken på att deras samverkan ska spricka. Tomas Vedestig (Öfa) som företräder alliansen i Övertorneå tycker att samarbetet mellan partierna fungerar mycket bra. Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V) säger att hennes parti inte har tagit ställning till hur partiet ska gå till val 2018, men hon tycker att dagens samverkan i Framtid Gällivare är lyckat. Överkalix framtid har redan bestämt sig för att sikta på en ny mandatperiod tillsammans.

– Efter 86 år av S-styre behöver vi få fyra år till. Det kommer den här koalitionen jobba för tillsammans, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V).

Simon Matti tycker inte att det finns någon anledning att se negativt på Socialdemokraternas framtid i Norrbotten. Partiet har en stark organisation som är rustad för att komma tillbaka.

Dessutom är partiet fortfarande störst i samtliga kommuner. I de allra flesta kommunerna – bland annat Gällivare och Överkalix – samlar partiet en bit över 40 procent av väljarna. De 32,7 procent som röstade på S i Övertorneå är visserligen betydligt färre än de nästan 48 procent som lade partiets valsedel i urnan fyra år tidigare, men traditionellt sett har partiet legat omkring 35 procent i gränskommunen. Partiet har därför en vana av att samarbeta.

Nu säger förre kommunalrådet Roland Kemppainen att det redan förs samtal med andra partier. Målet är att vinna valet, styra kommunen igen och satsa på kvinnor. Partiet har redan motionerat om att införa sex timmars arbetsdag för de med tunga yrken inom till exempel vård, omsorg och städ.

– Vi ska tillbaka till över 40 procent. Men jag tror inte vi får makten ensamma igen, säger Kemppainen.

Partiledningen i Övertorneå har ända sedan valförlusten haft en plan för nästa val. Kemppainen är inte intresserad av att bli kommunalråd igen, utan tanken är att antingen Per-Erik Muskos eller Bente Åkerholm – som i dag är S representanter i kommunstyrelsens arbetsutskott – ska bli partiets kandidat 2018.

I Överkalix och Gällivare torde det inte vara omöjligt för Socialdemokraterna att nå egen majoritet igen. Leif Nilsson och partikamraten Anne Jakobsson medger att den allians som styr Överkalix i dag är stark och att S kommer att gå till val ensamt.

– Det är uppenbart, säger Jakobsson.

Birgitta Larsson har svårt att se att S får egen majoritet i Gällivare igen. Men partiet har tidigare regerat tillsammans med både Vänsterpartiet och Moderaterna hon hoppas att det kan ske igen.

– Jag tror att tiden med enpartistyre är över. Vi måste hitta nya former.

Socialdemokraterna hos dig

Fakta

Piteå

44,5 procent. Backade med 11,7 procentenheter. Ett jättetapp efter den infekterade skolfrågan. Regerar nu tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Peter Roslund är kommunalråd.

Älvsbyn

47,6 procent. Gick framåt med 8,1 procentenheter. Enda kommunen i länet där Socialdemokraternas stöd ökade. Helena Öhlund är kommunalråd och regerar i Vänsterpartiets sällskap.

Överkalix

42,3 procent. Tappade 13,9 procentenheter. Tappade makten för första gången på 86 år när den nya alliansen med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet tog över. Mikael Larsson (V) och Sarah Karlsson (C) är kommunalråd, den förre är ordförande i kommunstyrelsen.

Övertorneå

32,7 procent. Backade med 15,1 procentenheter. En koalition med Centerpartiet, Övertorneås fria alternativ, Norrbottens sjukvårdsparti, Moderaterna och Kristdemokraterna styr kommunen. Tomas Mörtberg (C) och Tomas Vedestig (Öfa) är kommunalråd. Mörtberg är kommunstyrelsens ordförande.

Landstinget

36,9 procent. Backade med 6,2 procentenheter. Styr tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Maria Stenberg är ordförande i landstingsstyrelsen.

Källa: Valmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om