Sveriges officiella meteorologiska institut SMHI gör inte väderprognoser för mer än tio dagar framöver.
Anledningen?
– Vi tycker att säsongsprognoserna lika ofta blir fel som rätt. Då kan man lika gärna singla slant, säger meteorologen Sten Laurin på SMHI till Dagens nyheter.
Men de internationella meteorologiinstituten är desto kaxigare. Flertalet har börjat göra prognoser så långt fram som tre månader fram i tiden.
Enligt Laurin är det den engelska vädertjänsten Met office som bildat skola för långtidsprognosticerandet. Men de gjorde ett rejält misstag inför sommaren 2009.
– De gick ut hårt med att det skulle bli världens grillsommar med varmt och torrt väder. Men det blev kallare än normalt och översvämningar i mellersta England. Då tyckte man inte det var så kul längre. Chefen fick be om ursäkt, säger Laurin till DN.
Men vad säger då väderforskarna om sommaren 2016?
Nämnda Met Office säger att det är 80 procents chans att sommaren i Norrbotten blir varmare än normalt. Kartorna visar en ganska normal juni, en riktigt varm juli och en normal augusti.
Och vad är då en "normal" sommarmånad? Enligt SMHI:s statistik över Norrbotten är dygnsmedeltemperaturen i juni åtta grader i fjällen och elva grader vid kusten. För juli är motsvarande siffra elva respektive 15.
Även klimatforskarna vid Columbia university i USA spår en varmare sommar i Norrbotten än normalt. Meteorologiska institutet i Tokyo är inne på samma spår, om än siffrorna där pekar på blygsamma 0,5 grader varmare i snitt än normalt.
2015 var globalt det varmaste året någonsin. Och klimatforskare världen över tror att 2016 kommer att bli ännu varmare, i den globala uppvärmningens tidevarv. Dock därmed inte sagt att de extra plusgraderna lägger sig just under sommarmånaderna.
Våren i Norrbotten har varit varm, vilket enligt Bondepraktikan då skulle tyda på en kallare sommar. Sambandet mellan en varm vår och en kall sommar har faktiskt forskats på, av meteorologerna på SMHI.
De ger dock inte mycket för teorin i slutändan utan konstaterar efter att ha grävt i flera hundra års väderstatistik:
"Atmosfären visar inga större böjelser att kompensera för några månader med dåligt/bra väder".
kanske tur det, då.
Men den brittske meteorologkändisen och bloggaren Mark Vogan har en annan syn på sommaren 2016. Han beskriver att väderfenomenet el Niño är under avtagande, vilket betyder att de stora havsströmmarna åter tar annan riktning.
Vogans kartor över sommarmånaderna domineras av blåa fält över Sveriges norra delar – det vill säga temperaturer under det normala. Eller som Vogan själv uttrycker det: "A cold blob" (en kall fläck).