De senaste fyra åren har Jakt- och fiskesamerna samregerat med Landspartiet Svenska samer och Vuovdega-Skogssamerna och så ser det ut att kunna fortsätta.
– Men ingenting är hugget i sten, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, tillika styrelseordförande för Sametinget.
Han är nöjd med att hans parti får behålla sina tolv mandat.
– Det är klart att man ska vara jättenöjd, men jag hade gärna sett att vi hade fått ett mandat till, säger han.
Under debatten på valvakan i Kulturcentrum Ebeneser i Luleå, arrangerad och direktsänd av Sameradion, uttryckte flera partiledare besvikelse över det faktum att samtliga 88 röster från vallokalen i Arjeplog ogiltigförklarats. Sammantaget har 380 röster underkänts av de 6 000 som lagts. Valet kan överklagas i tio dagar.
– Det är riktigt illa. Det är sådant som inte ska kunna ske och jag skulle bli förvånad om ingen överklagar, säger Håkan Jonsson.
Överlag tycker han att det är för komplicerat att rösta till Sametinget och menar att det kan bidra till ett lågt valdeltagande. Av knappt 10 000 röstberättigade är det cirka 60 procent som har röstat.
– Många har långt till en vallokal och brevröstar man ska det bevittnas med två namnunderskrifter. Det sätter käppar i hjulet.
Håkan Jonsson är 65 år gammal, bosatt i Sorsele, och har funnits med i politiken ända sedan Sametinget bildades 1993. Han har som mål att leda Sametinget i fyra år till.
Vad tycker du att Sametinget har kommit att betyda?
– Att få en plattform där alla samer kan träffas och diskutera har betytt otroligt mycket. Men det finns också mycket som kan bli bättre.
Något han tycker är ganska naturligt.
– Man kan ju tycka att 33 år är lång tid, men i själva verket är det ganska kort tid. Det blir väldigt lätt svart eller vitt i Sametinget – antingen är man emot eller för. Vi borde kunna hitta arbetsformer så att vi istället kan komma fram till gemensamma lösningar.
Tycker du att Sametinget har fått det inflytande som du hade önskat när det startade?
– Både ja och nej. Vi är ett folkvalt organ och en myndighet och det är en väldigt komplicerad konstruktion som är unik i Sverige. Men jag ser att det finns stor potential i att utveckla Sametinget så att vi får större självbestämmande.
På valvakan fanns också Elsa Lindfors, 18 år, från Vindeln. Hon tillhör Min Geaidnu och är glad att partiet behåller sitt mandat så att hon kan fortsätta sitt politiska engagemang.
– Feminismen, klimatpolitiken och en jämlik politik i Sametinget är viktigt för oss, säger hon.
– Jag är jätteglad. Våra unga har gjort det jättebra under valrörelsen, säger partikamraten Hanna Sofie Utsi från Jokkmokk.
Marianne Gråik från Strömsund företräder Samelandspartiet som ökade med mandat.
– Det känns jättebra.
Däremot förde hon fram svidande kritik mot att så många röster kunde bli underkända.
– Våra väljare är så viktiga, varje röst räknas och det är så tragiskt att det blir så här. Går man till en vallokal så ska man kunna lita på att systemet fungerar. Men ingen skugga på de som jobbar i vallokalen, det är de som står högre upp som ska ta ansvaret, säger hon.
Stefan Mikaelsson, Boden, företräder Vuovdega-Skogssamerna som tappade ett mandat, något han tror kan hänga samman med alla ogiltiga röster.
– Det har varit olyckligt, säger han, men ännu tänker han inte svara på frågan om han ska överklaga.