I juni skrev vi om den lite annorlunda efterlysningen, den av fästingar i Norrland. Det är Statens veterinärmedicinsk anstalt, SVA, som behöver hjälp i ett forskningsprojekt. I det undersöker SVA hur klimatförändringen påverkar spridningen av fästingburna sjukdomar bland människor och djur.
Anna Omazic är forskare vid SVA och hon berättar att det preliminära resultatet överstiger förväntningarna, detta innan insamlingsperioden är slut, den håller på till den 30 oktober.
– Vi har fått brev från 62 kommuner i Norrland och tagit emot ungefär 1 500 fästingar. Det är privatpersoner som skickat in dem. Siffran kommer av hur många som fyllt i webbformuläret på vår hemsida, så det kan ju vara fler än en fästing i varje, säger Omazic.
Av de som skickat in är 45 procent fästingar hittade på hund, 40 procent från katt, 12 procent från människor och resterande från andra djur.
– Vi är jättetacksamma att allmänheten har skickat in fästingar till oss, utan den hjälpen hade det inte gått. Det strömmar in nya varje dag.
Anna Omazic berättar att kattägare till och med skickat in fästingar de hittat på sorkar och möss som deras katter släpat in.
Efter semestern börjar analyserna av de inskickade fästingarna.
– Vi undersöker geografisk utbredning och artbestämmer dem. Nästa steg är att analysera om de bär på smittor och i så fall vilka, säger Omazic.
Sjukdomar som fästingen kan föra med sig är TBE, borrelia, anaplasmos och babesia.
Projektet är en del av ett större projekt som heter CLINF vars huvudsakliga mål är att undersöka klimatförändringens effekter på den geografiska spridningen av infektionssjukdomar för människor och djur.