Efter riksdagens öppnande kan ledamöterna lämna in motioner med politiska förslag och yrkanden, i år fram till den 5 oktober. Vi har tittat närmare på antalet motioner från politikerna på Norrbottensbänken.
Ingen skrev färre än Birger Lahti (V), två motioner om aktiv industripolitik och en om förnybar vätgas.
– Till mitt försvar hade jag flest då jag kom in (i riksdagen). Det beror på att partiet prioriterar en motion på varje område och jag har själv varit kritisk mot att man valt att göra så, säger han.
Du har skrivit minst antal motioner på Norrbottensbänken, hur tänker du om det?
– Det är klart att det är tråkigt att hamna sist, men någon måste ju hamna där. Jag kan i alla fall peka på att det är ett aktivt ställningstagande som partiet tagit.
Ser du någon risk för att du kan framstå som inaktiv eller lat?
– Det är klart att det kommer sådana argument, men samtidigt finns det de som bara plankar av gamla motioner och lämnar in. I mitt parti har man kanske inte tänkt på att det kan bli diskussion om det här i lokala medier.
Motionerna får sällan gehör, men ses som ett sätt att bilda opinion och signalera vilka politiska frågor ledamöterna tycker är viktiga. Birger Lahti säger att hans åsikt ibland är en annan än partilinjens och att även det påverkar hur många han skriver.
– Det finns en partipiska i alla partier och det är inte så kul att behöva sitta och rösta ner sina egna motioner i kammaren, säger han.
Eric Palmqvist (SD) sticker ut åt andra hållet med 20 motioner, bland annat om en levande landsbygd, turism och gruvpolitik. Där finns förslag som till exempel gårdsförsäljning av alkohol, att avskaffa danstillståndet och effektivare tillståndsprocesser. Han vill modernisera reglerna för A-traktorer så att de får köras i 45 kilometer i timmen, samt införa totalförsvarskunskap i skolan.
– De enskilda motionerna är inte särskilt viktiga för de får aldrig bifall, inte ens av det egna partiet. De är mer en markering om att man vill lyfta en fråga. Men en av mina enskilda motioner, om tillväxt ovanför odlingsgränsen, har blivit partiets politik, säger han.
Mest nöjd är Eric Palmqvist med landsbygdsmotionen, gruv- och mineralmotionen och en om effektivare tillståndsprocesser.
– Den var ett embryo bara någon vecka innan riksmötets öppnande men blev väldigt heltäckande, säger han.