Migrationsverket har lämnat sina prognoser till regeringen – nästa år väntas 21 700 nyanlända invandrare behöva hjälp att hitta bostad i Sverige. Dessutom kommer totalt 40 000 platser för ensamkommande barn att behövas.
Arbertsförmedlingen, länsstyrelserna och Migrationsverket har nu slagit fast en fördelning mellan länen.
– Det är fler personer än tidigare i modern tid som flyr undan krig och förtryck i världen och många söker skydd i Sverige. Trots ett ansträngt läge görs det enorma insatser i samhället, inte minst i kommunerna, säger Mathias Wahlsten, chef för enheten Integration och etablering på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Behovet av bostäder är stort för ensamkommande barn och nyanlända invandrare som har beviljats uppehållstillstånd. Ansvaret för att hjälpa dessa grupper är delat mellan staten och kommunerna.
– En bostad är ofta en förutsättning för att kunna starta ett nytt liv i Sverige och komma in på arbetsmarknaden och i samhället. Här har vi ett gemensamt ansvar, säger Mathias Wahlsten.
Fördelningen mellan länen har beräknats enligt de regler som gäller i dag. Den föreslagna lagen som gör det obligatoriskt för kommuner att ta emot nyanlända har ännu inte börjat gälla och kan, om den införs, komma att kasta om siffrorna.
De variabler som länstalen bygger på är arbetsmarknad, befolkning och sammantaget mottagande av asylsökande och nyanlända. Särskild hänsyn har tagits till personer som bosätter sig på egen hand i respektive län.
Länsstyrelserna ska sedan utifrån länstalen träffa överenskommelser med kommunerna.