Det var den 8 juni som stormen drog in över hela Norrbotten. Tiotusentals blev strömlösa och träd låg huller om buller över vägar och sommarstugor.
Det ovanliga var att hela Norrbotten drabbades samtidigt, och skadorna på till exempel skog spreds över enorma ytor.
Därför har det varit svårt för Skogsstyrelsen att inventera hur mycket skog som faktiskt gick åt under stormen. Men nu har man ett ungefärligt resultat.
Piteå-tidningen uppger att efter en avstämning med skogsbruket handlar det om upp emot en halv miljon skogskubikmeter som skadats eller förstörts.
– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar, det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, till PT.
Enligt Skogssyrelsens statistik över virkespriser handlar det om belopp på mellan hundra och två hundra miljoner som gått förlorade, beroende på virkets kvalitet.
För den enskilde skogsägaren blir sommaren hektisk. Skogsstyrelsen pekar nämligen på vikten av att få ut stormfällda träd ur skogen så snart som möjligt, efetrsom skadeinsekter trivs i fällda träd och kan sprida sig raskt.
– I första hand ska man prioritera att få ut skadat granvirke. Tallvirket kan ligga kvar längre. Vi rekommenderar att skogsägarna tar kontakt med virkesköpare eller motsvarande för att säkerställa att man kan få hjälp med att planera så att vindfällena kan tas ut på ett säkert sätt innan 15 augusti, säger Anders Lindqvist till PT.
Om det skadedrabbade området är större än en halv hektar ska en avverkningsanmälan göras till Skogsstyrelsen. Normalt måste man efter denna vänta i sex veckor innan avverkning utförs, men för stormfälld skog kan man söka dispens.