86-åriga Astrid Koski i Haparanda har haft hemtjänst i tre år och är mycket nöjd med det. Hon får besök två gånger om dagen och då hjälper personalen till med det mesta.
– Det är bra. Jag har inget att klaga på. De är tillmötesgående, säger Astrid Koski.
I Haparanda och flera andra kommuner tas hemtjänstavgiften ut enligt olika nivåer. I gränsstaden kostar till exempel fem till sju och en halv timmars omsorg per vecka 886 kronor i månaden, medan allt över 20 timmar i veckan kostar 1 772 kronor, vilket är maxtaxan.
Kalix, Överkalix och Övertorneå har valt en annan modell där brukarna debiteras per enskild timme. NSD har varit i kontakt med socialnämndsordförandena i Kalix och Överkalix som båda säger att systemet används för att det är det mest rättvisa.
– Tidigare låg vi i spann från noll till nio timmar och från nio till arton. Det blev inte riktigt rättvist, säger Maria Nilsson (V) i Överkalix.
Socialdemokraterna införde det nya systemet under den förra mandatperioden och regnbågsalliansen som styr kommunen nu ser ingen anledning att ändra på det.
– Vi behåller det så länge. Bara för att man tar över behöver man inte göra om allt. Det finns inte med i budgetarbetet för 2017–2018.
Kalix har haft sin metod under många år. Och inte heller där har kommunledningen några planer på förändringar.
– Man betalar för den tid man får och det tycker vi är bra. Det är en oerhört viktig princip som har varit vårt motiv och är vårt motiv, säger Maud Lundbäck (S).
Samtidigt har det liten betydelse i praktiken eftersom de flesta brukarna når taket på 1 772 kronor. Maxtaxan och minimibeloppet gör att spelutrymmet för kommunerna är litet.
Maria Larsson vill ändå försöka hålla avgifterna så låga som möjligt. I stället för att höja priset effektiviserar kommunen genom att centralisera hemtjänstpersonalen till en lokal.
– Jag tycker att det är det absolut viktigaste eftersom det ofta är låginkomsttagare som har hemtjänst. Alla ska ha möjlighet att använda sig av det samhället har att erbjuda, oavsett inkomst, säger hon.
– Sedan är det väl bra för den som har lite mer att inte behöva lägga allt på avgifter.
Trots att alla har en individuell prissättning tycker Maud Lundbäck inte att det innebär något extra administrativt arbete.
– De som jobbar i hemtjänsten avslutar sin dag med att dokumentera och då dokumenterar de även tiden. Man måste berätta vad man har gjort hur som helst och jag tycker mig se att det går bra, säger hon.