Norrbottningen får mindre i plånboken – trots löneökning

Inflationen och det förändrade ränteläget har gjort att många Norrbottningar fått mindre i plånboken. Trenden i SCB:s statistik över medianinkomsten de senaste fem åren är att köpkraften rasat.

I Kiruna har man högst medianinkomst i länet men även störst skillnader mellan vad man tjänar som man och vad man tjänat som kvinna.

I Kiruna har man högst medianinkomst i länet men även störst skillnader mellan vad man tjänar som man och vad man tjänat som kvinna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Norrbotten2025-03-29 11:00

Nyheten i korthet

  • Inflation och förändrade räntelägen har lett till att många Norrbottningar har mindre pengar kvar, i snitt har man fått -4,28% mindre att röra sig med under de senaste fem åren.
  • Malmfältskommunerna har fortfarande de högsta medianinkomsterna i länet, men det är bara fyra kommuner som ligger över rikssnittet.
  • Trots en generell ökning av medianinkomsten över tio år, har alla län förlorat köpkraft de senaste fem åren, vilket visar hur inflationen har urholkat svenskarnas ekonomi.

De senaste fem åren har länets befolkning fått drygt 4,28 procent mindre pengar kvar i plånboken. Det är viss skillnad mellan kommunerna där Malmfältskommunerna och Pajala sett en mindre minskning jämfört med Kalix och Överkalix där köpkraften rasat med drygt 5,6 procent.

undefined
Under de senaste fem åren har Norrbottningarna fått mindre pengar i plånboken att handla för.

Tittar man ur ett längre perspektiv på tio år har dock medianinkomsten ökat i alla Norrbottens kommuner – förutom en.

I Pajala har kommuninvånarna faktiskt mindre att handla för nu än de hade 2014. Den totala minskningen i Pajala gör att man är en av kommunerna i hela Sverige som haft sämst utveckling av medianinkomsten de senaste tio åren.

– Trots att vi ser en generell ökning av medianinkomsten över tio år är det oroväckande att alla län tappat köpkraft under de senaste fem åren. Detta visar hur inflationen har urholkat svenskarnas ekonomi på ett sätt som många kanske inte är medvetna om när de tittar på sina lönebesked, säger Olle Pettersson, expert på privatekonomi hos Finansvalp.se.

undefined
I Kiruna har man högst medianinkomst i länet men även störst skillnader mellan vad man tjänar som man och vad man tjänat som kvinna.

Kommunen med högst medianinkomst i Norrbottens län är Kiruna med 391 626 kronor per år.

Tätt efter kommer Gällivare med drygt 1 000 kronor mindre och därefter följer Luleå och Piteå.

Men det är bara dessa fyra kommuner som lägger sig över snittet i riket, vilket är 342 780 kronor.

undefined
Gällivare är den kommun med näst högst medianinkomst i länet drygt 1000 kronor under Kiruna här råder det också en stor skillnad mellan män och kvinnor i deras medianinkomst.

Det tål att nämnas att det främst är männen i de fyra kommunerna med högst medianinkomst som drar upp snittet. Det är också de kommuner som har de högsta skillnaderna mellan könen.

I Kiruna tjänar männen i snitt 120 255 kronor mer än kvinnorna. Det skiljer mer än 100 000 kronor i de övriga tre kommunerna som toppar listan. Kommunen med minst skillnad mellan könen sett till medianinkomsten är Övertorneå där det skiljer ungefär 40 000 kronor.

Kiruna kommun placerar sig även på topp 25 i högst medianinkomst i Sverige. En lista som främst toppas av storstadskommuner i Stockholm, Skåne och Göteborg.

undefined
I Pajala har kommuninvånarna mindre pengar att röra sig med än de hade 2014.

Den kommun som har allra lägst medianinkomst är Övertorneå på 281 609 kronor. De kommuninvånare som fått den största ökningen sedlar i plånboken sett över en tioårsperiod är de som bor i Gällivare kommun, 6,90 procent.

Medianinkomst i länet

Siffrorna visar utvecklingen av medianinkomsten de fem senaste åren, viktat mot 2023 års priser.

Gällivare: −2,47 procent

Pajala: −2,74 procent

Arjeplog: −2,92 procent

Kiruna: −3,26 procent

Boden: −3,61 procent

Jokkmokk: −4,15 procent

Luleå: −4,18 procent

Haparanda: −4,32 procent

Älvsbyn: −4,42 procent

Övertorneå: −4,49 procent

Arvidsjaur: −4,69 procent

Piteå: −5,26 procent

Överkalix: −5,63 procent

Kalix: −5,64 procent

Norrbottens län: −4,28 procent

Riket: −4,86 procent

Statistiken från SCB har hämtats in och satts ihop av Finansvalp.se

Vill man fördjupa sig ytterligare i statisiken så finns det mer att ta del av här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!