Så rustar markägarna för framtida bränder

Markägarnas organisation rustar för fortsatt brandbekämpning.

Tor Johansson, Norra skogsägarna.

Tor Johansson, Norra skogsägarna.

Foto: Ida Folkesson

Norrbotten2018-07-24 16:52

Under ett möte med räddningstjänstens stabsledning för skogsbränderna har Tor Johansson, förtroendevald representant för cirka 3 500 markägare i Piteå, Luleå, Boden och Jokkmokk som tillhör organisationen Norra skogsägarna redovisat en inventering som gjorts.

– Vi har kontaktat byaföreningar och sammanställt en lista på vilka resurser som våra medlemmar har. Det handlar om bland annat om maskiner och gamla gödseltankar som kan användas för att transportera vatten, säger han.

Listan ligger nu hos berörda myndigheter för att snabbt kunna få ut extra resurser i händelse av brand med förhoppningen att snabbt kunna begränsa nya brandhärdar som uppstår – innan de växer sig stora.

Många markägare är extra vaksamma i dessa torra och varma tider.

– Enskilda markägare kan ju sina områden och är väldigt noggranna. Jag vet personer som var ute och körde bil på sina marker hela lördagen när åskan gick, för att kunna upptäcka eventuella bränder direkt.

Det är också markägarens ansvar att ta över efterbevakningen av brandhärdar, efter att räddningstjänsten släckt. Det gör att många personer vaktar i skogarna nu, för att säkerställa att bränderna inte blossar upp igen.

– Många är inte medvetna om att det är så ansvaret fungerar. Räddningstjänsten släcker – men sedan börjar markägarens eget arbete. Vi på Norra skogsägarna försöker nå ut med information om att det är viktigt att veta om vad som gäller. Till exempel ska man tänka på att ha rätt försäkring – inte bara en som täcker skador på skogen utan kanske också en som täcker resurser för efterbevakning om det skulle börja brinna, säger Tor Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om