Norrbottniska företagen är skyldiga staten en halv miljard

Ett hundratal företag i Norrbotten hotas av konkurs. Det beror på den pandemiskuld som byggdes upp när företagen fick möjlighet att skjuta upp kostnader. I länet handlar det om över en halv miljard kronor i skuld.
Störst skuld har två byggföretag: Lindbäcks Bygg i Piteå och Partbyggen i Kalix.

Under pandemin infördes möjligheten för företag att skjuta upp sina skatteinbetalningar. Undre åren 2020-2022 gick 8 procent av alla företag som ansökt om anstånd i konkurs. Den slutliga inbetalningen av anstånden påbörjades i mars.

Under pandemin infördes möjligheten för företag att skjuta upp sina skatteinbetalningar. Undre åren 2020-2022 gick 8 procent av alla företag som ansökt om anstånd i konkurs. Den slutliga inbetalningen av anstånden påbörjades i mars.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Norrbotten2025-03-17 00:01

Nyheten i korthet

  • 176 företag i Norrbotten är skyldiga staten över en halv miljard kronor i skatteskuld.
  • Skulderna uppstod när företag fick skjuta upp betalningar av moms och sociala avgifter under pandemin. Om skulderna inte betalas i tid kan företagen tvingas i konkurs.
  • Två byggföretag, Lindbäcks Bygg i Piteå och Partbyggen i Kalix, har störst skuld. Bägge företagen har påbörjat sina avbetalningar och har använt anståndet för att behålla pengar i kassan.

Kreditupplysningsföretaget Syna AB ligger bakom sammanställningen som består av 176 företag. Det rör sig om den skuld som byggdes upp under pandemin då företag fick skjuta upp betalningar av moms och sociala avgifter. Sammanlagt är företagen i länet skyldiga staten 512 miljoner kronor. Risken om företagen inte betalar sin skuld i tid är att de tvingas i konkurs.

undefined
176 företag i Norrbotten hade i början av mars en skatteskuld på totalt 512 miljoner kronor på grund av beviljat anstånd. En den av de här bolaget är inte kreditvärdiga, enligt bolaget Syna AB, och är därmed i riskzonen för konkurs om de inte betalar sin skuld.

På riksnivå är det från och med sista januari 2025 nästan 24 miljarder kronor som ska betalas och det är 12 548 företag som påverkas. Vart fjärde av dessa företag ska göra sin första inbetalning i mars.

Ett av de företag i Norrbotten som hade störst skuld i början av mars var Partbyggen i Kalix som var skyldiga 135 miljoner kronor till staten. Grundupplägget vid återbetalning är att företagen betalar en sjättedel i månaden. Anton Lundholm, vd på Part Group, säger att de gjorde inbetalningen på 22,5 miljoner kronor den 12 mars, skulden är därför i skrivande stund cirka 112 miljoner kronor.

– För oss är det inga som helst problem att lösa skulden utan detta är en bra möjlighet för oss som vi valt att använda, säger han.

undefined
Anton Lundholm, vd för Part Group, säger att anståndet hjälpt bolaget att övervintra de svåra pandemiåren och ser nu en ljusning på horisonten för branschen.

Genom att skjuta upp skatten så har bolaget istället haft pengar i kassan under de tuffa åren. Åtgärden från regeringen att låta företag skjuta upp skatteskulden har inneburit att vissa bolag gått omkull, men Anton Lundholm menar att för Part Group har upplägget fungerat bra. Tajmingen att återbetalningen inleds nu passar också bra.

– Nu känns det som att botten är passerad med lågkonjunkturen, även om det inte är spikrakt uppåt. Även om det här var ett covid-stöd från början så har det även hjälpt till att hantera konjunkturen. Jag tycker det har varit en lyckad sak, i vart fall för oss, säger Anton Lundholm och fortsätter:

– Det känns jäkligt skönt att det går åt rätt håll.

I Partbyggens fall har de fått en hel del jobb i Oslo, Trondheim och Stockholm den senaste tiden.

– Vi är så otroligt olokala, vår marknad har varit att ligga på export mot Norge och Mälardalen. Men för vår del hade vi gärna sett fler projekt i Norrbotten, säger Lundholm.

Piteåbaserade Lindbäcks Bygg hade i början av mars den största skatteskulden i länet på 148 miljoner kronor. Men de har precis som Partbyggen nyttjat anstånden för att ha pengar i kassan under de tuffa år som varit.

– Vi har betalat den första delen av anståndsbeloppet redan i november, så för oss är det redan hanterat, säger vd David Sundström.

undefined
David Sundström, vd Lindbäcks bygg, säger att de betalade sin första del av anståndet på 148 miljoner kronor redan i november.

Han förstår att frågor ställs om skatteanståndet eftersom flera företag har gått i konkurs som en konsekvens av att de byggt upp en skatteskuld.

– Jag har följt det där ganska noga. Men Lindbäcks är ett lönsamt företag, så för oss har det varit ett sätt att hantera likviditeten under en ganska svår analyserat period. Det har gjort det lättare att hantera följderna av den konstlade lågkonjunktur som uppstod under och efter pandemin.

De företag som gått omkull på grund av skatteskulden ser ut att ha försökt använda den för att överbrygga en kris som de trott ska lösa ut sig, enligt Sundström.

– Där har det varit lite jobbigt på slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!