Tidningen Hem och hyra har granskat kommunerna i de fyra nordligaste länen och kommit fram till att 17 av 43 kommuner saknar de riktlinjer för bostadsförsörjning som lagen kräver.
I Norrbotten heter syndarna Pajala, Övertorneå, Överkalix, Haparanda och Arjeplog.
Kravet på att kommunerna ska ha en bostadsförsörjningsplan har funnits sedan 2000. 2014 skärptes lagen.
– Lagen säger att alla kommuner ska ha en bostadsförsörjningsplan. Men det finns inga sanktioner i lagen mot den som låter bli. Det hade inneburit ett balanserande i det kommunala självbestämmandet, säger Boverkets samhällsplanerare Marie Sand till Hem och hyra.
Enligt Marie Sand är det ur flera aspekter positivt för kommunerna att ha tydliga riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Därför tycker hon att det är märkligt att så många kommuner inte har det.
– Att visa vad man som kommun vill göra, är en bra marknadsföring. Det visar att kommunen är aktiv och är beredd att möta de utmaningar som kommer. Det är också så att en väl fungerande bostadsförsörjningsplan ger signaler om att man är aktiv. Det i sin tur kan avgöra om en kommun får ekonomiska stöd av olika slag, eller att infrastruktursatsningar görs, säger Marie Sand till Hem och hyra.