Detta i samband med att matens hållbarhetstid försämras avsevärt utanför kyl och frys. Livsmedelsverket informerar om att det går att undvika att behöva slänga mat i onödan eller riskera att bli sjuk genom att använda våra sinnen. Om det inte luktar, smakar eller ser konstigt ut går det antagligen att äta även en stund efter bäst före datumet har passerat.
Men risken för att äta dålig mat finns inte bara i hemmet. Utan även restaurangerna förutsätts vara noggrannare med mat-hanteringen i den rådande värmen. Miljöinspektörerna på kommunen genomför löpande kontroller av restaurangerna och under de senaste två veckorna har sammanlagt 26 kontroller gjorts. Dock så ser man just nu ingen ökad negativ effekt av den pågående värmen, utan det ser ut ungefär som under det övriga året.
Under sina besök kontrollerar de allt från hygien till hur kylkedjan från leverans till restaurang fungerar just nu är det extra viktigt att se hur företagen klarar av kylningen. Joakim Johansson, miljöinspektör på kommunen tipsar allmänheten om hur att hantera livsmedel under rådande väder. Ett av tipsen är att se till att följa varornas rekommendationer för lagring.
–Kontrollera temperaturen i kylen, när det är så här varmt kan det vara bra att sänka temperaturen i kylen en aningen. Det kan underlätta att se om du sätter in en termometer i kylen. Se till att ha rätt temperatur för produkterna du har, säger Joakim Johansson.
Han berättar även att det är bra att tänka på att inte använda samma skärbräda till rått kött och sallad, utan att det är viktigt att diska brädan eller ha en separat för att undvika bakterier. Men även i butiken kan det vara bra att tänka till som privatperson.
–Det är bra att tänka igenom hur länge man befinner sig i en butik, och inte ta kylvarorna först om man stannar en längre tid. Ett annat tipps är att ta med sig en kylbag när man handlar då det kan bli ganska varmt i bilen, säger Joakim Johansson.
Rötmånadsväder kan komma när som helst under sommaren, men rötmånaden i sig infaller traditionellt i slutet av juli.