Säg det med en våffla

25 mars är "våffeldagen". Skippa pulvret – våfflor är enklare att göra än du tror!

Våffeldag. Bjud familjen – eller dig själv – på härligt varma våfflor. De är enklare än du tror att lyckas med.

Våffeldag. Bjud familjen – eller dig själv – på härligt varma våfflor. De är enklare än du tror att lyckas med.

Foto: Jurek Holzer/TT

Norrbotten2015-03-25 09:08

Det finns en våffla för varje smak, och ett knep för varje preferens. Frasiga, luftiga, smördoftande eller kolasöta? Här är i alla fall de mest klassiska – och enkla – recepten av dem alla, ett för dig som gillar luftiga äggvåfflor och ett för dig som vill ha mycket fras:

Klassiska våfflor med ägg:

125 g smör

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl mjölk

2 ägg

2 dl iskallt vatten (kolsyrat vatten ger luftigare våfflor)

Rör ihop de torra ingredienserna och därefter mjölken. Sist rör du i ägg och vatten. Grädde våfflorna i hett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör mellan gräddningarna.

Frasvåfflor:

50 g smör

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

Rör ihop de torra ingredienserna och vispa därefter i mjölk, grädde och smör. Grädde våfflorna i hett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör mellan gräddningarna.

Våffeltips:

Vispa gärna i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet i de flesta smetar vill sjunka till botten.

För att få riktigt god smörsmak på våfflorna skall du vara aktsam när det skall smältas. Det får inte koka.

Om du inte serverar våfflorna på löpande band – lägg dem i ugnen på 75 grader så håller de sig varma utan att torka onödigt snabbt.

Vad serverar man för ädel dryck till våfflor med sylt och grädde? Kanske ett efterrättsvin, sött vitt eller varför inte champagne?

Våfflor kan bakas med jäst eller bakpulver – och utan. Med ägg – och utan. Med grädde – och utan. Glutenfria, laktosfria och mjölkfria. Testa vilken sort som blir din favorit. De olika recepten hittar du på vafflor.se.

Annorlunda våffeltips:

Matvåfflan

Våfflor behöver nödvändigtvis inte serveras med sylt och grädde. Testa servera dem som förrätt med löjrom, hackad lök och gräddfil ovanpå. Eller kanske våfflor baserade på riven potatis med ädelost och örter? Mängder av förrättsförslag med våfflor hittar du på vafflor.se.

Våfflan med det lilla extra

Varför inte slå på stort och byta ut vätskan mot champagne och servera våfflan med vispgrädde och riven choklad? Eller testa mockavåfflor med härlig kaffedoft? Fler extravaganta efterrättsvåfflor hittar du på vafflor.se.

LCHF-våfflan

4 ägg, 2 dl grädde, 1 dl vatten, 2 msk fiberhusk och en nypa salt – så kan du njuta av våffeldagen även om du inte äter kolhydrater.

Den internationella våfflan

Testa en tjock och mastig belgisk våffla. Till dessa behöver du ett speciellt järn. Recept hittar du på vafflor.se.

Supersmala våfflan

1 dl dinkelmjöl, 1 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 msk strösocker, 1 ägg 1,5 dl lättfil och 25 g smör blir en nyttig och kalorisnål våffla.

Testa att blanda bär i våffelsmeten så behöver du ingen sylt. Byt ut grädden mot vaniljkesella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om