Det finns en våffla för varje smak, och ett knep för varje preferens. Frasiga, luftiga, smördoftande eller kolasöta? Här är i alla fall de mest klassiska – och enkla – recepten av dem alla, ett för dig som gillar luftiga äggvåfflor och ett för dig som vill ha mycket fras:
Klassiska våfflor med ägg:
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl iskallt vatten (kolsyrat vatten ger luftigare våfflor)
Rör ihop de torra ingredienserna och därefter mjölken. Sist rör du i ägg och vatten. Grädde våfflorna i hett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör mellan gräddningarna.
Frasvåfflor:
50 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
Rör ihop de torra ingredienserna och vispa därefter i mjölk, grädde och smör. Grädde våfflorna i hett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör mellan gräddningarna.
Våffeltips:
Vispa gärna i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet i de flesta smetar vill sjunka till botten.
För att få riktigt god smörsmak på våfflorna skall du vara aktsam när det skall smältas. Det får inte koka.
Om du inte serverar våfflorna på löpande band – lägg dem i ugnen på 75 grader så håller de sig varma utan att torka onödigt snabbt.
Vad serverar man för ädel dryck till våfflor med sylt och grädde? Kanske ett efterrättsvin, sött vitt eller varför inte champagne?
Våfflor kan bakas med jäst eller bakpulver – och utan. Med ägg – och utan. Med grädde – och utan. Glutenfria, laktosfria och mjölkfria. Testa vilken sort som blir din favorit. De olika recepten hittar du på vafflor.se.