Kaféverksamheten bedrivs i en kommun i östra Norrbotten. Enligt inspektionen, som genomfördes nyligen, får kaféet en anmärkning för att en anställd ibland har tagit med mat som gäster har lämnat kvar på tallriken, för att utfodra sina höns.
– Livsmedelsinspektören var själv osäker på om det var tillåtet och skulle återkomma. Vi visste inte att det hade kommit ett beslut. Som jag förstod det får man inte lämna mat från kaféet till vem som helst eftersom vi då inte vet var den hamnar. Om smittspridning skulle uppstå går det ju då inte att följa kedjan, säger den anställda.
Av kontrollrapporten från inspektionen framgår det att det strider mot den gällande förordningen att utfodra produktionsdjur (med undantag av pälsdjur) med matavfall. Enligt den anställda är hennes höns inte riktigt att betrakta som några produktionsdjur.
– De värper bara ägg till mitt eget hushåll.
Hon har aldrig tänkt på att det skulle vara otillåtet att ta hem matresterna till hönsen, det har helt enkelt gjorts för att överbliven mat inte ska hamna i soporna.
– Det kan vara några ruccolablad eller lite mathavre som jag har tagit med hem i en liten låda någon enstaka gång, jag tycker det är ganska odramatiskt. Jag känner till att man inte får ge bort matrester från storkök.
Avvikelsen kommer att följas upp vid en ny kontroll. Kaféet får också anmärkningar för att inte genomföra temperaturkollar på att upphettade livsmedel kyls ned till högst åtta grader inom sex timmar och för att sakna skyltar om rökförbud vid entrén.