Det är Norrbottens-Kuriren och 24Norrbotten som låtit Novus opinion intervjua norrbottningar om hur de tänker rösta i riksdagsvalet.
Resultatet visar att SD skulle få 13,8 procent av rösterna.
– Det är en undersökning med ganska stor felmarginal, det ska man ärligt säga. Men vi har märkt ett rejält stöd när vi har genomfört vår valkampanj häruppe, säger Jeff Ahl, distriktsordförande för SD i Norrbotten.
Samma undersökning visar att Socialdemokraterna backar rejält. Ett minus på 8,4 procentenheter ger Socialdemokraterna 43,5 procent av riksdagsrösterna i Norrbotten. Tappet gäller även för moderaterna, som backar från 16,4 till 9,3 procent.
Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet, tror att både S och M tappar väljare till Sverigedemokraterna.
– Om man tittar på siffrorna är det ingen orimlig tanke. De väljare som tenderat att lockas av SD till stor del funnits i LO-facken, som Metall och Byggnads, säger Matti.
SD har i tidigare riksdagsval haft svårt att hävda sig i det röda Norrbotten. Förra valet fick partiet endast 3,85 procent av norrbottningarnas röster.
– Men under den här fyraårsperioden har man byggt upp en partiorganisation, man har ungdomsförbund och lokala företrädare. Det är viktigt för att väljarna ska känna att de har någon att rösta på, säger Simon Matti.
Karin Åström, distriktsordförande för Socialdemokraterna, säger så här om rösttappet till SD:
– Om man tittar på vårt län, där vi är största partiet med stor marginal, så är det nog så att man tar mer röster från oss, säger Karin Åström.
Varför är det så?
– Det är svårt att säga. Jag tror det kan vara väldigt mycket missnöjesyttringar. Man ser inte att det blivit så mycket förbättringar. Även i vårt län är alltför många arbetslösa, många är i Fas 3.
Linda Frohm, länsförbundsordförande för Moderaterna, tycker att både hennes parti och S "misslyckats med att ta debatten runt väsentliga frågor".
– Om det är så att väljare från oss går till ett missnöjesparti som är emot invandring då har vi misslyckats. Det är faktiskt så att det finns vissa utmaningar och problem runt integration och flyktingar. Då måste man våga prata om det. Detta har inte skett tillräckligt mycket, säger hon.
Statsvetaren Charlotta Söderberg, 24Norrbottens valexpert, uppger att undersökningar visar att SD-väljarna är mer invandringskritiska än väljarkåren i stort. Men det är inte invandring som är den viktigaste frågan. I stället prioriterar SD-väljarna jobb och trygghet.
– Det är väljare som ser försämringar i sin hembygd och närhet som de upplever nonchaleras av samhället och de övriga partierna vilket gör att de är kritiska mot etablissemanget, säger Charlotta Söderberg.