Under natten mot söndag tar SJ över nattågstrafiken från norska Vy-tåg efter ett hektiskt arbete med att få allt att klaffa. Affärschef Jan Kyrk berättar att en sådan process vanligtvis brukar ta ett år, men att man nu lyckats få saker att gå i lås på bara fyra månaders tid.
– Under lördagen kommer flera tåg att starta som Vy-tåg och komma fram som SJ-tåg. Det är mycket pusslande och någonstans längs sträckan ska all personal kliva av och ny personal kliva på. Det blir inte alltid exakt vid midnatt, men så nära vi kunde komma, säger Kyrk.
Sammanlagt tar SJ över driften av tolv lok och 75 vagnar samt cirka 150 anställda från Vy. Knäckfrågan för de allra flesta resenärer har varit om antalet förseningar på sträckan kan bli färre. Enligt Kyrk är svaret ja.
– Vi ser att det generellt är så att om vi avgår i tid från Stockholm är vi ofta framme i tid. Så anslutande tåg från Malmö eller Göteborg kommer att få ansluta tidigare.
Även när det kommer till loken och vagnarna som ägs av Trafikverket har SJ planer på att undvika onödigt slitage. Dessutom ska man satsa på en rejäl uppfräschning av vagnarna.
– Vi har varit med under besiktningen av alla lok och vagnar och de är gamla och behöver extra omvårdnad vilket de ska få. På måndag startar vi en storstädning av vagnarna, något som kommer att ta tid. Vi tror att vi hinner med cirka sex vagnar i veckan.
Utöver renligheten finns också planer på att öka bekvämligheten.
– På våra egna vagnar har vi byggt om AC-systemen och det vill vi göra här också. Det blir ju Trafikverket som får stå för kostnaden, men de får då ta del av våra planer och ritningar för hur vi har gjort på våra andra tåg, säger Kyrk.
Efterfrågan på biljetter till nattågen är som vanligt skyhög runt juletid, men även framåt nyår är intresset rekordhögt. För att både undvika slitage på loken och möjliggöra fler platser vill SJ därför köra längre tåg som kan drivas med två lok.
– De tolv lok som Trafikverket har räcker inte till, men vi har egna lok som vi kan sätta in. Då blir det mindre slitage och mindre lok som behöver repareras, dessutom får man en mycket bättre acceleration och mer platser. Vi vill så långt det går köra långa tåg med två lok.