PEth-testerna som uppmärksammats efter att flera personer fått sina körkort återkallade på grund av provresultaten har fått Sjukvårdspartiet att höja på ögonbrynen.
– Det finns exempel på regioner där man för patienten ovetande har skickat iväg hälso- och sjukvårdshandlingar, vilket är ett direkt lagbrott. Vi är rädda för att man i Norrbotten också har blundat för det här och vill ha svar på om det är så. Kan man inte svara på det, då blir det ännu mer bekymmersamt, för då har man ingen koll, säger Kenneth Backgård.
Partiet har nu vänt sig till regionen i jakt på svar om huruvida detta har förekommit i Norrbotten och om patienterna vars journalhandlingar i sådana fall har lämnats ut till Transportstyrelsen fått chansen att lämna sitt medgivanden.
– Det här måste vi komma till rätta med, om regionen har missbrukat det här på något sätt.
Backgård menar att om det visar sig vara så att det förekommit, så riskerar misstroendet för sjukvården i länet att bli större.
– Om man har varit på solsemester och det kanske blivit mer alkohol än vad det brukar bli och man är rädd för var gränsen för ett PEth-test ska ge utslag går, då kanske man undviker att söka upp sjukvården helt enkelt. Det får inte bli så. Om man misstänker att sjukvården tar ett prov som man själv inte är medveten om och att sjukvårdshandlingar kanske skickas iväg på en begäran från Transportstyrelsen, det skapar ett väldigt misstroende och så får det inte vara.
Han menar att det är viktigt att patienter får insyn i vilka tester som tas och får en chans att neka till utlämnandet av sina journaler.
– Jag är ingen expert på testet, men patienten ska vara uppmärksammad på att ett sånt här test tas. Sen om patienten säger okej då är det en annan sak. Man ska upplysas om det, man ska ha rätt att säga nej och framförallt om det berör journalhandlingar så får det inte skickas ut utan patientens medgivande det heller.
Regionrådet Camilla Friberg (S), är den som interpellationen med frågorna från Sjukvårdspartiet skickats till. Hon berättar att hon dock inte hunnit se över den.
– Vi har inte haft beredning av interpellationerna än. Men det är en väldigt verksamhetsnära fråga. Vi som politiker sätter inriktningar och ramar för vården, men vi bestämmer inte vilka tester som utförs.
– Till fullmäktige lär jag besvara de frågor som kommit in, säger Friberg.
Nästa regionfullmäktige är den 18-19 juni.