Så många kommuner har inte gått med underskott sedan 2008, och nu kan det bli fråga både om besparingar och höjd skatt skriver SVT.
Två gånger om året släpper Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin ekonomirapport med prognos för ekonomin i regioner och kommuner. På måndagen kommer den senaste prognosen, och utifrån vad SVT fått se så är det dystra siffror. 69 av landets 290 kommuner gick med underskott under 2018.
– Vi har ett högt tryck från en ökande befolkning. Antalet personer över 80 år räknas öka med 47 procent de närmaste tio åren, vi kommer också att ha en snabb ökning av barn och unga samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder ökar långsamt med bara 5 procent, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till SVT.
Lite fakta:
Pajala har en kommunalskattesats på 34,84% vilket är en högre skattesats än genomsnittet för kommunerna.
Skattekraften för kommunen är lägre än genomsnittet med 180 519 kronor per person, detta motsvarar 84 procent av genomsnittet i Sverige.
Luleå har en kommunalskattesats på 33,84% vilket är en högre skattesats än genomsnittet för kommunerna.
Skattekraften för kommunen är högre än genomsnittet med 221 443 kronor per person, detta motsvarar 103 procent av genomsnittet i Sverige.
Kiruna har en kommunalskattesats på 34,39% vilket är en högre skattesats än genomsnittet för kommunerna.
Skattekraften för kommunen är högre än genomsnittet med 239 155 kronor per person, detta motsvarar 111 procent av genomsnittet i Sverige.
Haparanda har en kommunalskattesats på 33,84% vilket är en högre skattesats än genomsnittet för kommunerna. Skattekraften för kommunen är lägre än genomsnittet med 172 674 kronor per person, detta motsvarar 80 procent av genomsnittet i Sverige.
Boden har en kommunalskattesats på 33,94% vilket är en högre skattesats än genomsnittet för kommunerna. Skattekraften för kommunen är högre än genomsnittet med 208 596 kronor per person, detta motsvarar 97 procent av genomsnittet i Sverige.
Källa: SVT, Skattekraft och kommunalskatt