Earth Hour startade för drygt tio år sedan, som en enkel symbolhandling för klimatet. Nu har manifestationen vuxit och engagerar varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. I Norrbotten deltar flera av kommunerna.
Luleå kommun deltar och kommer att släcka ner all gatu- och parkbelysning under timmen mellan 20.30 och 21.30 på lördag. Det är 12 000 ljuspunkter skriver kommunen på sin hemsida.
– Vi har släckt belysningen flera gånger tidigare under Earth hour och också nu vara med och manifestera klimatfrågan, säger Eva Sundgren, kommunikatör, Luleå kommun.
Kiruna kommun är engagerad i Earth hour och uppmanar verksamheter och allmänheten att så långt det är möjligt släcka den aktuella timmen.
I Kalix uppmanar kommunen alla anställda att släcka alla lampor och att stänga av alla onödiga apparater när de går hem på fredagen. De uppmanar också Kalixborna att släcka alla lampor och att stänga ned apparater under timmen.
På Boden kommuns hemsida lyfts Earth hour genom att man uppmanar medborgarna att minska matsvinnet genom att laga mat på rester. De som sedan publicerar en bild på det kan få en tygkasse som belöning.
Pajala kommun deltar också i utmaningen och uppmanar befolkningen att släcka under timmen. Här ges exempel på aktiviteter lämpliga i mörkret till exempel: stjärnskådning, middag med levande ljus eller sagor vid brasan.
Gällivare kommun har en film som visar hur det såg ut i kommunen 2016 då gatubelysningen släcktes.
– Vi kommer också i år att släcka delar av gatubelysningen i den mån det går under Earth hour, säger Mikaela Östebro, kommunikatör vid Gällivare kommun.
Earth Hour Challange är en utmaning där kommuner, privatpersoner, organisationer och företag kan tävla med sitt engagemang. Tävlingen är ett samarbete mellan Världsnaturfonden och klimatappen Deedster.
Earth Hour startades 2007 av Världsnaturfonden.
Läs mer: Earth hour
Läs mer: Earth hour challenge