Släck – och sätt ljus på klimatet

På lördag är det Earth hour då alla uppmanas att släcka i en timme för klimatet. I Norrbotten engagerar sig flera kommuner i symbolhandlingen.

Gällivare kommun har varit med i Earth hour sedans starten. Se filmen från2016 när gatubelysningen släcktes. Det ska kommunen göra också i år.

Gällivare kommun har varit med i Earth hour sedans starten. Se filmen från2016 när gatubelysningen släcktes. Det ska kommunen göra också i år.

Foto:

Norrbotten2019-03-30 12:26

Earth Hour startade för drygt tio år sedan, som en enkel symbolhandling för klimatet. Nu har manifestationen vuxit och engagerar varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. I Norrbotten deltar flera av kommunerna.

Luleå kommun deltar och kommer att släcka ner all gatu- och parkbelysning under timmen mellan 20.30 och 21.30 på lördag. Det är 12 000 ljuspunkter skriver kommunen på sin hemsida.

– Vi har släckt belysningen flera gånger tidigare under Earth hour och också nu vara med och manifestera klimatfrågan, säger Eva Sundgren, kommunikatör, Luleå kommun.

Kiruna kommun är engagerad i Earth hour och uppmanar verksamheter och allmänheten att så långt det är möjligt släcka den aktuella timmen.

I Kalix uppmanar kommunen alla anställda att släcka alla lampor och att stänga av alla onödiga apparater när de går hem på fredagen. De uppmanar också Kalixborna att släcka alla lampor och att stänga ned apparater under timmen.

På Boden kommuns hemsida lyfts Earth hour genom att man uppmanar medborgarna att minska matsvinnet genom att laga mat på rester. De som sedan publicerar en bild på det kan få en tygkasse som belöning.

Pajala kommun deltar också i utmaningen och uppmanar befolkningen att släcka under timmen. Här ges exempel på aktiviteter lämpliga i mörkret till exempel: stjärnskådning, middag med levande ljus eller sagor vid brasan.

Gällivare kommun har en film som visar hur det såg ut i kommunen 2016 då gatubelysningen släcktes.

– Vi kommer också i år att släcka delar av gatubelysningen i den mån det går under Earth hour, säger Mikaela Östebro, kommunikatör vid Gällivare kommun.

Earth Hour Challange är en utmaning där kommuner, privatpersoner, organisationer och företag kan tävla med sitt engagemang. Tävlingen är ett samarbete mellan Världsnaturfonden och klimatappen Deedster.

Earth Hour startades 2007 av Världsnaturfonden.

Läs mer: Earth hour

Läs mer: Earth hour challenge

Earth hour

Earth Hour startade 2007 som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. Förra året deltog 188 länder och territorier!

Vi släcker fortfarande lamporna som en signal till politikerna att ta krafttag för klimatet – men många som deltar gör också mycket, mycket mer.

Det här vill WWF:

För att få en hållbar framtid behöver vi både hejda klimatutsläppen och stoppa den snabba minskningen av biologisk mångfald. Temperaturökningen bör stanna väl under två grader, och den biologiska mångfalden får inte minska mer – helst ska den öka.

Källa: Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om