För soldyrkarna är prognosen god – veckan framöver kommer att fortsätta bjuda på sommarhetta. Men ur brandrisksynpunkten är veckans prognos inte lovande.
– I dag kan lite åska förekomma. Vi har ett området med skurar som just nu rör sig över inlandet och österut och det kan även beröra delar av kustlandet lokalt. Men det handlar om ganska små mängder regn totalt även om det säkert kan lokalt kan komma någon större skur i samband med åskan, säger SMHI:s meteorolog Sandra Andersson.
– Och i markerna behövs mer än någon skur. Det är torrt långt ner i marken och då krävs det ordentliga regn under en period. Skurarna hjälper inte så mycket, fortsätter Andersson.
Brandrisken spås just nu vara som störst i Tornedalen, neråt kusten samt i trakterna kring Jokkmokk när man tittar på SMHI:s kartor över var det är torrast. Ett åskoväder i de trakterna utan eller med bara lite regn vore då förödande.
– Det händer ibland att nederbörden torkar ut på vägen ner och helt enkelt avdunstar, säger Andersson.
SMHI:s prognoser spår dessutom stigande temperaturer framöver i veckan.
– Det kan komma mindre åsk- och nederbördsfronter i fjällen och västra inlandet, men i kustlandet ser det ut att fortsätta vara varmt och torrt framöver.
– I slutet av veckan verkar det som att vi börjar gå mot ostadigare väder i Sverige eftersom områden med regn närmar sig Skandinavien. Men exakt var de kommer in är osäkert, säger Andersson.
Juli ser därför ut att gå mot att bli den varmaste och torraste i mannaminne.
– Vi får ser – det är ju en vecka kvar ännu. Men vi har noterat ett par rekord. Till exempel hade Kiruna Esrange 31,1 grader den 18 juli och så varmt har man inte haft i juli sedan 1945. I Haparanda noterades den 17 juli 32,2 grader vilket är varmaste sedan 1970.