Natten mot tisdag svensk tid skrev Trump under beslutet om stål- och aluminiumtullar på 25 procent. De riktas mot Kanada, Mexiko och Europa. "Inga undantag", förkunnade presidenten.
Men så lät det också under Trumps förra mandatperiod 2017-2021. De ståltullar som infördes då gjordes "utan undantag". Men efter det beskedet följde förhandling och i slutändan visade det sig att USA var beroende av svenskt specialstål. SSAB undantogs.
Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, följer nu efterspelet av nattens beslut.
– EU måste svara snabbt, helst idag, säger hon.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte sin besvikelse efter beslutet i ett officiellt uttalande:.
"Tullar är skatter: dåligt för företagen, ännu värre för konsumenterna" och EU har utlovat kraftfulla svar.
Ett handelskrig mellan USA och Europa ser därmed ut att ta fart.
– För det första har handelskrig bara förlorare. Det driver upp priserna, inflationen ökar, tillväxten avtar. Det är inget bra, säger Linda Nilsson.
En förhandling måste till stånd för att undvika de största konsekvenserna, säger Nilsson. I kronor och ören handlade Sverige och USA till ett värde av 560 miljarder kronor till USA 2023. Marknaden är en av Sveriges viktigaste. För Norrbotten är det den tredje viktigaste marknaden.
– Men det vi vet idag är att det här ska träda i kraft den fjärde mars. Sedan vet vi inte så mycket mer. Nu får man egentligen vänta och se, säger Linda Nilsson.
8 procent, 191 000 ton av stålexporten från Sverige går till USA. En liten del och därför liten påverkan? Nja, påverkan kan bli sådan att stål som skulle gått till USA istället konkurrerar på den europeiska marknaden.
– Tullar sätter den fria marknaden ur spel. Det är viktigt att EU säkerställer att de skyddsåtgärder som finns på plats, för att hindra att den europeiska marknaden överflödas av stål som annars skulle gått till USA, förlängs så länge som det är nödvändigt, skrev Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret inför tullbeskedet.
SSAB med sina planer på miljardsatsning på nytt stålverk i Luleå vill såklart undvika minskade inkomster. Men bolaget har runt 30 procent av sin produktion i USA. Specialstålet undantogs förra gången, som sagt. Förutsättningar finns för att de ska klara sig även denna gång.
Men det är inte säkert. Trump har redan skjutit upp beslut om andra tullar mot Kanada och Mexiko. Att slå först och fråga sen är just Trumps stora vapen och förhandlingstaktik.
– Han skapar ju osäkerheter genom att säga en sak och sedan ändra sig gång på gång. Vi kan få försämrade handelsrelationer som följd, det kan leda till att andra parter börjar darra på manschetten, säger Linda Nilsson.
– Vi vet inte vad han vill, men något vill han ju.
När det gäller andra stora företag som gruvjätten LKAB och ståluppstickaren Stegra kan de klara sig bättre eftersom de inte exporterar huvuddelen av sina varor till USA, menar Linda Nilsson.
Men inte heller det är säkert.
– Andra exporterande företag har långa värdekedjor som kräver insatsvaror för att sätta ihop en produkt som går att sälja. De kan i sin tur påverkas om de är beroende av en leverantör från USA.
Trump har också deklarerat att han vill dra åt svångremmen runt bilindustrin, mikrochipp, läkemedel och jordbruksprodukter. Beslut om tullar även där kan få stora konsekvenser.
– Men det kan också möjliggöra nya marknader för svenska företag. De kan flytta sina investeringar till andra länder. Så nu ser det ut att bli ökad osäkerhet men det behöver inte innebära att allt är nattsvart, säger Linda Nilsson.
Men Norrbotten och Sverige lär få ställa in sig på fler kringkastande utspel från USA:s president under mandatperioden.
– Jag tror dessvärre att det kommer vara kraftiga svängningar, utspel och rena hot. För att Europa ska rätta sig ledet och dansa efter Trumps pipa, säger Linda Nilsson som menar att denna politik missgynnade USA förra gången och lär göra det igen.
– Tullar är inflationsdrivande och det slår direkt mot konsumenterna. Men han har inte lärt av misstagen.