Fjällanläggningarna inför påsken – stor genomgång

Hur står det till med snötillgång, skoterleder och isar inför påskfirandet?
Vi har dagsfärska rapporter från fjällanläggningar från norr till söder.
Det visar sig att det skiljer en hel del i förutsättningarna, och att det är läge att ta det försiktigt både på skoterleder och sjöar på sina håll, samt att flera samebyar börjat flytta renar till fjälls.

Ledkryss. (Arkivbild)

Ledkryss. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström/ pbfoto.se

Norrbotten2025-04-11 00:01

Årets vinter har varit varm och snöfattig i större delen av Norrbotten.

Men i veckan har det kommit påfyllning med snö i de västra delarna, något som är mycket välkommet inför påsken.

Sandvikens fjällgård, vid sjön Tjaktjaure några mil från norska gränsen i Arjeplogs kommun, rapporterar att bokningsläget är gott.

– Vi har någon stuga ledig, men i stort sett fullt. Det känns jätteroligt, säger Lotta Kostet, som driver fjällgården med sin man Michael. 

undefined
Sandvikens fjällgård.

– Men visst är våren tidig. Jag skulle säga att det här läget motsvarar första veckan i maj. Fåran i sjön gick upp redan för några veckor sedan. Isarna har ändå varit ganska bra. Det är en del vatten men nu när det varit minusgrader har det frusit. Jag fick rapport från Mavas i helgen, och där är isarna superfina. Lite slask ovanpå men annars fast och tjock is.

– Uppe på fjället är det sämre med snö men ska man pimpla och ta sig från punkt A till B så funkar det ändå. Att tänka på efter skoterlederna är att många bäckfåror börjar gå upp, säger Lotta Kostet.

undefined
Anna Lövbom och Monica Lundberg njuter i en snödriva i Arjeplogsfjällen. Bilden är från 2015.
undefined
Fiskeparadiset Miekak rapporterar fina förhållanden. Bilden är från en annan vinter.

Jakt- och fiskecampen Miekak, belägen vid Piteälvens källflöden, har fortfarande goda förutsättningar. Skoterlederna fungerar bra både från Örnvik och Merkenes, rapporterar Rolf Sundberg vid Heli AB, som driver campen.

– Det har varit ganska varmt ett par dagar, men så blev det tio grader kallt på nätterna och då gick lederna från att vara blöta till stenhårda. Men nu när det kommer snö blir det bra. Och isarna är fina, säger han.

undefined
Lars Lindqvist och Gun Mannberg driver Årrenjarka fjällby.

Årrenjarka, några mil från Kvikkjokk, har betydligt mindre snö än normalt.

– Ja, gud ja. Det är nog en halvmeter mindre än det brukar vara, säger Gun Mannberg, vid Årrenjarka fjällby.

Bokningsläget är ändå gott, anser hon.

– Vi har fullt på helgerna men fått några avbokningar under veckorna nu. Föret fungerar även om det är bart här och där, men visst får man vara försiktig och se upp för en del sten när man kör efter skoterlederna. Isarna är bra i dagsläget. På Saggat är det minst 40 centimeter. Vi tar gärna lite mer snö, hälsar Gun Mannberg.

undefined
Rimon Lahdo i Stora Sjöfallet Mountain Lodge vill gärna ha mer snö.
undefined
På många ställen i fjällvärlden är det lite snö i år.

I Stora Sjöfallet Mountain Lodge konstaterar Rimon Lahdo att årets vinter inte liknat något annat han upplevt under de sju år han drivit anläggningen.

– Det har varit fram och tillbaka, eftersom det varit så varmt. Helt bart ena dagen. Full vinter nästa. Just i dag öser det på med mycket snö och det är bra, eftersom det är mycket mindre snö än normalt.

Något som inte minst visat sig på husfjället Nieras, där det varit problem med toppturer eftersom stora områden varit bara.

– Skoterlederna är okej och isarna ska också vara bra, även om det kan variera. Vi har ganska mycket bokat och det fyller på eftersom, säger Rimon Lahdo.

undefined
På höjd är det mycket bara partier i vissa delar av fjällvärlden. Bilden är tagen ett annat år.

På andra sidan Luleälven, vid Svenska turistföreningens (STF) fjällstation i Saltoluokta, är läget liknande.

– Isarna är bra att köra skoter och åka skidor på, men högre upp på fjället är det lite snö. Leden mot Sitojaure fungerar, även om det är bart på vissa områden. Det går dock att ta sig till alla sjöar som folk brukar köra skoter till och pimpla. Tyngre skoterekipage bör ta det lugnt. Att tänka på är att samebyarna börjat flytta upp renarna så det gäller att ta hänsyn och ha koll på förbudsområden, säger Julia Palo, platschef.

Stationen drabbades av en brand i februari, och har något nedsatt antal bäddar i vinter.

– Det är ganska bra bokat ändå och det ser bra ut inför påsken men vi hoppas på mer snö. 

undefined
Saltoluokta har betydligt mindre snö än det år som den här bilden togs.
undefined
Här ses förbudsområden i närheten av Saltoluokta. Två av områdena träder i kraft innan påsk.

En bit längre norrut, i påskeldoradot Ritsem, är läget helt annorlunda.

– Jag skulle säga att det är väldigt bra före. Vi har nog lite mer snö än normalt och leden över Akkajaure är fin. Det har varit en del vatten på sjöarna, men det varierar från dag till dag. Vi har bra bokat, inte minst av skoterturister, säger Pär Svensson, platschef vid STF:s station i Ritsem.

Även trakterna nordväst om Kiruna är det relativt bra med snö.

– Det är nog lite mer än vad det brukar vara här, och det har fyllt på ännu mer i veckan. Det har blåst också, vilket gjort att snön drevat en del. Bokningsläget är bra. Vi har bland annat många skidturister som åker efter Kungsleden, och där är det bra förutsättningar, säger Anette Lööf, i receptionen vid STF:s station i Abisko.

Nära Abisko finns förbudsområden kopplade till renskötseln.

undefined
Här ses tillfälliga snöskoterförbudsområden i närheten av Abisko. Det rödmärkta området är avlyst från 4 till 22 april.
undefined
Turiststationen i Abisko. STF.
undefined
Skotrar på fjället, en annan vinter. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!