Med en digital handbok som bas kommer nu landsbygdsföretagare inom upplevelseturism med fokus på mat, att erbjudas kunskap om paketeringens grunder och filosofi.
Det är LRF Norrbotten och Västerbotten som i samverkan med Hushållningssällskapet (HS) rådgivning nord ska arbeta fram handboken.
I projektet ingår även rådgivning samt nätverksträffar med mera.
"Träningsläger"
– Men den största utmaningen och måhända höjdpunkten för deltagarna blir att samla dessa 30 entusiaster till två separata veckolånga träningsläger, ett i Tornedalen och ett i Guldriket i Västerbotten, skriver projektledaren Karin Hedström i ett pressmeddelande.
För att säkra kvalitet och lokal förankring kommer projektet att samarbeta med destinationsaktörerna Gold of Lapland, Swedish Lapland och aktivitetsföretag som erbjuder matupplevelser.
– De långa avstånden och företagens befintliga småskaliga verksamheter, som ofta kräver närvaro, försvårar ett upplägg med flera utspridda träffar, säger Karin Hedström.
Deltagarna ska rekryteras från matproducenter, turistföretag, guider och utflyktsmål med servering på landsbygden.
– Sex platser är reserverade till företag från övriga Sveriges landsbygd vilket vi hoppas ska ge goda effekter vad gäller utbyte och nätverkande, säger Karin Hedström.
Tanken är att projektet, om det blir framgångsrikt ska kunna bli förebild för andra regioner.