Trycket ökar på ambulanserna

De senaste fem åren har antalet ambulanslarm ökat med över 7 000 i Norrbotten. Allra störst är ökningen i Kalix. Orsakerna är flera – men ambulanssjukvårdaren Lars Fors har sin åsikt klar.

Stig Holmberg. Länsansvarig för ambulanssjukvården.

Stig Holmberg. Länsansvarig för ambulanssjukvården.

Foto: Lena Tegström

NORRBOTTEN2014-10-22 06:00

– Vi märkte en stor skillnad när kirurgin lades ned i Kalix. Det blev mycket mer att göra när alla trauman direkt skulle till Sunderbyn. Det som också ökat är akuta hjärtpatienter eftersom omhändertagandet blivit bättre i Sunderbyn, säger Lars Fors, som arbetat vid ambulansen sedan 1986 och även har uppdrag som skyddsombud.

Landstingets personaltidning Insikt har gjort en bred genomlysning av ambulanssituationen i Norrbotten.

I Kalix har antalet larm de senaste fem åren ökat med 58 procent, från 1809 till 2851.

– Vi gör tre, fyra vändor till Sunderbyn i snitt per dag. Varje transport tar cirka 3,5 timmar, säger Lars Fors.

Trenden är genomgående i hela länet. Lars Fors talar om effekter av centraliseringen av specialistvård och akutvård, vilket innebär att transporterna mellan sjukhusen ökat.

Men det finns fler faktorer:

# Färre platser på äldreboenden och färre vårdplatser vid vårdcentraler och sjukhus gör att fler äldre bor hemma och att fler äldre skickas hem för tidigt.

# Allt äldre befolkning.

# Allt fler ringer SOS alarm. Operatörerna tar gärna det säkra före det osäkra.

– Det finns inte någon enkel förklaring. Min uppfattning är att det är "många bäckar små..." som sammantaget leder till att uppdragen blir fler, säger Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten, till Insikt.

Trots att trycket ökar har bemanningen inte ökat och antalet ambulanser inte blivit fler. Landstinget har 29 ambulanser igång dagtid och 23 på nätter/helger i länet. Följden är att stressen ökat och att ambulanserna tillbringar allt mer tid på vägarna.

– Stunderna med "lagom" mycket att göra har blivit allt mer sällsynta. Det ställs fysiska krav på ambulanspersonal och när tiden tillåter ska vi få möjlighet att träna. Den tiden finns allt mer sällan. Samma sak med lunchen. Vi har måltidsuppehåll och lunchen förskjuts ofta till 15-16. Det känns inte bra, säger Lars Fors, och fortsätter:

– I egenskap av skyddsombud kan jag även säga att 24-timmarsskiften inte är att rekommendera i framtiden med tanke på att arbetsbelastningen ökat.

I Kalix finns två dygnet runt-ambulanser och en "reservbil" som bemannas med frivillig personal.

– Det innebär att det ibland inte finns personal till den. Systemet måste ses över. Vi har önskat att få en dagbil till Kalix som kan täcka upp hela östra Norrbotten, säger Lars Fors.

AMBULANSLARMEN

Antalet ambulanslarm i länet har ökat varje år sedan 2009. 2013 var antalet larm 32 859, vilket är drygt 7000 fler än 2009.

Störst är ökningen på stationen i Kalix, 58 procent. Stor ökning redovisar även Haparanda (41 procent), Boden (39 procent) och Piteå (30 procent).

Arvidsjaur noterar en minskning (2 procent). Minst ökning i övrigt redovisar Överkalix och Arjeplog (12 procent båda).

Snittet för Norrbotten är en ökning på 28 procent.

Källa: Ambulink, landstingets journalsystem. Statistiken är framtagen av Insikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om