På onsdagseftermiddagen hade över 11 800 personer skrivit på för att försöka rädda den fria snöskoteråkningen i landet.
Snofed pekar på att skoteråkarna är många, att det finns cirka 250 000 skotrar i Sverige.”När vi nu ställs inför ett potentiellt hot om en inskränkning kopplat till vårt gemensamma intresse och en viktig näring i glesbygd så har vi mobiliserat våra krafter.”
Den 9 juni lämnar Naturvårdsverket ifrån sig sitt utredningsmaterial kopplat till miljömålet ”Storslagen fjällmiljö” till Miljödepartementet och miljöminister Lena Ek.
– Vi kan inte tolerera att man inför fler och utökade restriktioner i form av skoterförbud och en hårdare reglerad terrängkörningslag, skriver Anders Peterson som sitter i Snofeds styrelse.
Organisationen konstaterar också att skoterkörning redan är förbjuden eller hänvisas till markerade leder i stora delar av fjällvärden. Snofed påpekar också att skotrarna inte sliter på underlaget såsom barmarksaktiviteter och annan terrängkörning gör.
I en skrivelse till Naturvårdsverket skriver organisationen att man ser positivt på att det skapas ett långsiktigt finansieringssystem för landets snöskoterleder.
Snofed konstaterar att snöskotern är viktig även för besöksnäringen, varför ett utbyggt och bättre underhållet, skyltat och sammanhängande ledsystem skulle dessutom betyda en del för säkerheten i främst fjällvärlden. För alla som vistas där.
Snofed är negativt inställd till en ”klassificering mellan lätta och tunga snöskotrar med tillhörande differentierade åldersgränser kopplade till motorstyrka och fordonsvikt. För att en sådan inskränkning ska kunna komma i fråga måste det först och främst vara belagt att det verkligen skulle få genomslag i form av kraftigt minskade olyckstal eller en påtaglig minskning av skadegraden hos de inblandade i olyckor.”
Organisationen avvisar alla försök att begränsa skoteråkandet till enbart leder, liknande det system man har i Finland.
Uppropslistan kommer att överlämnas till miljöministern den 9 juni.